Aizsardzības komisija rosina Latvijas pilsoņiem ļaut dienēt Ukrainā

(27.02.2022.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija svētdien, 27.februārī, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Nacionālās drošības likumā, kas paredz Latvijas pilsoņiem ļaut dienēt Ukrainas dienestā.

Personām, kas uzsāks dienestu Ukrainā, būs nekavējoties jāreģistrējas Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites struktūrvienībā, paredz grozījumi.

“Mūsu pilsoņiem, kuri vēlas atbalstīt Ukrainu un brīvprātīgi doties tur dienēt, lai aizstāvētu Ukrainas neatkarību un mūsu kopējo drošību, ir jābūt iespējai to darīt,” sacīja Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns, norādot, ka Nacionālās drošības likumā ir noteikts, kur Latvijas pilsoņi drīkst dienēt.

Pašlaik likums noteic, ka Latvijas pilsonim aizliegts dienēt ārvalsts vai cita starptautisko tiesību subjekta vai tā teritorijā izveidotajos bruņotajos spēkos, iekšējā karaspēkā, militārajā organizācijā, izlūkošanas vai drošības dienestā, policijā (milicijā) vai tieslietu institūciju dienestā. Kā izņēmums noteikti gadījumi, kad tiek dienēts Eiropas Savienības, Ziemeļatlantijas līguma organizācijas, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts, Austrālijas Savienības, Brazīlijas Federatīvās Republikas vai Jaunzēlandes dienestā vai tādas valsts dienestā, ar kuru Latvijas Republika noslēgusi līgumu par dubultās pilsonības atzīšanu, kā arī dienestā, kas nav atzīstams par brīvprātīgu citas savas pilsonības (pavalstniecības) valstī, ar kuru dubultā pilsonība ir izveidojusies atbilstoši Pilsonības likuma nosacījumiem.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas. Komisija lūgs grozījumiem Nacionālās drošības likumā noteikt steidzamību un izskatīt tos Saeimā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā, sacīja Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs J.Rancāns. Tāpat komisija lēma virzīt izskatīšanai Saeimā saistītus grozījumus Pilsonības likumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima