Baltijas Asamblejas Prezidijs: Krievijas lēmums ir uzbrukums Ukrainas neatkarībai un teritoriālajai integritātei

(22.02.2022.)

Baltijas Asamblejas Prezidijs stingri nosoda Krievijas Federācijas prezidenta pieņemto lēmumu atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas “tautas republiku” neatkarību. Tas ir uzbrukums Ukrainas neatkarībai un teritoriālajai integritātei, kā arī rupjš starptautisko tiesību pārkāpums, teikts otrdien, 22.februārī, pieņemtajā Baltijas Asamblejas Prezidija paziņojumā.

Jau kopš 2014.gada Krievijas Federācija ir mēģinājusi destabilizēt Ukrainu un tās politisko vadību, un pašlaik situācija sasniegusi savu zemāko un visbīstamāko punktu. Krievija atkārtoti parādījusi, ka nesaprot diplomātisku konfliktu risināšanu, bet drīzāk spēka izrādīšanu, norāda Baltijas Asamblejas prezidents Jānis Vucāns.

Baltijas Asamblejas Prezidijs uzsver, ka Eiropai ir jāvienojas un jāparāda Krievijas Federācijas prezidentam, ka viņa rīcībai ir sekas un Eiropa ir gatava aizsargāt ne tikai Ukrainu, bet starptautiskās tiesības, mieru un drošību reģionā. Mums jārīkojas un jāievieš ekonomiskās sankcijas, kuras Krievija nespēs ignorēt, teikts paziņojumā.

Paziņojumā Baltijas Asamblejas Prezidijs aicina mainīt pieeju attiecībām ar Krieviju. Eiropai jāgatavojas sliktākajam un jāņem vērā, ka Krievijas Federācijas prezidenta lēmums atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas “tautas republiku” neatkarību ir tikai sākums agresīvām un necieņas pilnām aktivitātēm, lai pārbaudītu Eiropas un tās līderu robežas, teikts paziņojumā. 

 

Informācija par Baltijas Asambleju:
Latvija 2022.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem