Ārlietu komisija paziņojumā stingri nosoda Krievijas lēmumu atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas “tautas republiku” neatkarību

(21.02.2022.)

Saeimas Ārlietu komisija pirmdien, 21.februārī, pieņēma paziņojumu par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, kurā stingri nosoda Krievijas Federācijas lēmumu atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas “tautas republiku” neatkarību.

"Ar šo soli Krievija ir faktiski uzbrukusi Ukrainas valstiskumam, mēģinot patvaļīgi mainīt suverēnu valstu robežas. Mums ir jāreaģē nekavējoties, Kremlim ir jāapzinās, ka tā piekoptā agresīvā, imperiālā politika netiks pieņemta kā jaunais status quo,” sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

“Pēc Otrā pasaules kara tika radītas starptautiskas normas, kas aizliedz lielvarām izmantot militāru pārspēku, lai atņemtu teritorijas mazākām vai vājākām valstīm. Bet Krievija to atļāvās izdarīt, tāpēc pasaulei ir jāreaģē un jāaizstāv gan Ukraina, gan demokrātiskā, starptautiskajās tiesībās balstītā pasaule," norādīja komisijas priekšsēdētājs.

Ārlietu komisija paziņojumā uzsver, ka Krievijas Federācija pārkāpj Ukrainas suverenitāti, valsts teritoriālo vienotību un starptautiskās saistības. Šāda rīcība nav savienojama ar aizliegumu pielietot spēku vai spēka draudus atbilstoši starptautisko tiesību principiem.

Šāds Krievijas Federācijas solis ir klajā pretrunā ar Minskas vienošanos nosacījumiem un būtiski apgrūtina Krievijas Federācijas–Ukrainas konflikta noregulējuma centienus, tai skaitā Normandijas formāta sarunu procesu, atsaucoties uz pieņemto paziņojumu, norāda komisijas deputāti.

Saeimas Ārlietu komisija paziņojumā nosoda Krievijas Federācijas īstenoto agresiju Ukrainā kopš 2014.gada, kā arī atkārtoti apstiprina Latvijas Republikas nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai tās starptautiski atzīto robežu ietvaros.

Parlamentārieši aicina Krievijas Federāciju atsaukt lēmumu atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas “tautas republiku” neatkarību, konstruktīvi iesaistīties Normandijas formāta sarunās, kā arī izbeigt tālāku visa veida agresiju un provokācijas pret Ukrainu, atgriezt savu karaspēku bāzes vietās un ievērot starptautiskajos līgumos noteiktās saistības.

Ārlietu komisija paziņojumā rosina starptautisko sabiedrību aktīvi atbalstīt Ukrainu un aicina starptautiskās organizācijas – Apvienoto Nāciju Organizāciju, Eiropas Savienību, Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju, Eiropas Padomi u.c. -, nekavējoties rīkoties, piemērojot sankcijas Krievijas Federācijai un tām amatpersonām, kuras ir atbildīgas par šo uzbrukumu Ukrainas valstiskumam.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt