Baltijas valstu parlamentārieši spriedīs par izaicinājumiem drošības jautājumu risināšanā Eiropas Savienības austrumu pierobežā

(20.01.2022.)

Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valstu parlamentiem piektdien, 21.janvārī, Baltijas Asamblejas (BA) Drošības un aizsardzības komitejas sēdē spriedīs par izaicinājumiem drošības jautājumu risināšanā Eiropas Savienības austrumu pierobežā un Baltijas valstu sadarbību organizētās noziedzības apkarošanā.

“Situācija pie Eiropas Savienības ārējās robežas un Aleksandra Lukašenko režīma īstenotie hibrīduzbrukumi Latvijai, Lietuvai un Polijai ir vieni no aktuālākajiem drošības jautājumiem. Ir skaidrs, ka Lukašenko režīma radītajām problēmām pierobežas teritorijās nav ātra un vienkārša risinājuma, taču Baltijas valstīm kopīgiem spēkiem ir jārod veids, kā reģionā garantēt drošību un stabilitāti,” uzsver BA prezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.

Tāpat Baltijas valstu parlamentārieši sēdē izvērtēs situāciju organizētās noziedzības apkarošanā, kā arī spriedīs par sadarbības stiprināšanu un kopīgiem pasākumiem cīņā pret noziedzības tīkliem, cilvēktirdzniecību, narkotikām, neatļautām precēm un krāpšanu finanšu jomā.

Kā akcentē J.Vucāns, cīņa pret organizēto noziedzību ir viena no BA Drošības un aizsardzības komitejas prioritātēm Latvijas prezidentūras laikā.

Darba kārtībā būs arī jautājums par sadarbību ārējās robežas kontrolē un pārvaldībā, kā arī visaptveroša drošības modeļa koncepcijas izstrādi, lai koordinētu gatavību krīzes situācijām Baltijas valstīs.

Sēdi atklās BA prezidents Jānis Vucāns, un to vadīs BA Drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Atis Lejiņš.

 

Informācija par BA:
Latvija 2022.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā