Ilgtspējīgas attīstības komisija: izpildvarā ir jābūt konkrētai personai, kas ir atbildīga par NAP īstenošanu un uzraudzību

(19.01.2022.)

Izpildvarā ir jābūt konkrētam cilvēkam, kas ir atbildīgs par Latvijas Nacionālā attīstības plāna (NAP) izstrādi, īstenošanu un uzraudzību, trešdien, 19.janvārī, uzsvēra Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti. Komisija sēdē skatīja jautājumu par Pārresoru koordinācijas centra (PKC) pievienošanu Valsts kancelejai.

“Izpildvarā ir nepieciešams konkrēts cilvēks – ar vārdu un uzvārdu –, kurš būtu atbildīgs par to, lai ministru pieņemtie lēmumi saskanētu ar Nacionālā attīstības plānā izvirzītajiem mērķiem un virzītos uz plānā iecerēto rādītāju sasniegšanu,” pēc sēdes sacīja komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Komisijas priekšsēdētājs arī akcentēja, ka gadījumā, ja atbildīgā persona konstatētu, ka NAP nospraustie mērķi netiks īstenoti, viņam būtu pienākums par to brīdināt.

Kā sēdē informēja Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, Ministru prezidents ir izdevis rezolūciju, kas nosaka, ka PKC kopā ar Valsts kanceleju ir jāizstrādā rīcības plāns, kā ar nākamo gadu PKC varētu tikt pievienots Valsts kancelejai. Galvenais mērķis šai reformai ir valsts attīstības plānošanas un koordinācijas uzlabošana, valsts pārvaldes sadrumstalotības mazināšana, kā arī valdības centra stiprināšana, sacīja E.Siliņa, atzīmējot, ka par to vēl jālemj valdībā.

“Komisijas deputāti respektē Ministru prezidenta tiesības organizēt valsts kancelejas darbu, taču vienlaikus rosinām valdību izskatīt arī citus risinājumus, kā celt atbildīgā par Nacionālo attīstības plānu autoritāti, piemēram, līdzīgi kā Fiskālās disciplīnas padomes amatpersonas, amatā apstiprinot ar Saeimas balsojumu,” sacīja komisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā