Saeimas komisiju deputāti kopsēdē pārrunā Francijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātes

(19.01.2022.)

Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 19.janvārī, kopsēdē attālināti tikās ar Francijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Aurēliju Ruajē-Gunēnu (Aurélie Royet-Gounin), lai pārrunātu Francijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātes.

A.Ruajē-Gunēna uzvēra, ka Francijas prezidentūras prioritātes ir atspoguļotas tās vadmotīvā "Atjaunotne, spēks, piederība". Galvenās prioritātes ir sniegt iespēju Eiropai atbalstīt zaļo un digitālo pārkārtošanos, aizsargāt un veicināt kopīgās vērtības un intereses, kā arī veidot un attīstīt kopīgu Eiropas redzējumu.

Vēstniece norādīja, ka Francija prezidentūras laikā pievērsīs uzmanību Šengenas zonas reformai, lai uzlabotu tās novērtēšanu un pārvaldību, jo šobrīd trūkst mehānismu, kas regulētu migrācijas, ārējās robežas un iekšējās drošības aspektus.

“Esam gandarīti par Francijas nostāju drošības jautājumos, stiprinot Eiropas Savienības ārējo robežu, un izpratni migrantu krīzes jautājumos. Ir jāsaglabā Šengenas zonas vienotība un jārod risinājums situācijās, kad patvēruma politika Eiropas Savienībā tiek izmantota pret Eiropas Savienības interesēm,” teica Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, norādot, ka augstu vērtē Francijas izvirzītās prioritātes prezidentūras laikā.

Deputāti atzinīgi vērtēja prezidējošās valsts mērķi stiprināt Eiropas suverenitāti, vienojoties par Stratēģisko kompasu, un jauna Eiropas izaugsmes modeļa izstrādi, tostarp sociālajā jomā, veidojot humānāku Eiropu.

Prezidentūras laikā plānots pievērst uzmanību arī sociālo mediju ietekmei uz sabiedrības viedokli, tai skaitā organizējot samitu par digitālo neatkarību, informēja A.Ruajē-Gunēna.

Deputāti atzīmēja, ka būtiska loma ir Konferencei par Eiropas nākotni, kurā ikvienam Eiropas pilsonim ir iespēja paust savu viedokli Eiropas nākotnei.

Tāpat vēstniece norādīja, ka prezidentūras laikā viens no galvenajiem jautājumiem būs enerģētika, tostarp enerģētiskās krīzes kontekstā.

“Latvija un Francija ir tuvi sabiedrotie, un mums ir daudz kopīga,” sēdes noslēgumā sacīja R.Kols.

Francija ir prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē no šā gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde