Aizsardzības komisija galīgajā lasījumā atbalsta grozījumus, kas paredz likvidēt slēgtā cietuma soda izciešanas režīma vidējo pakāpi

(19.01.2022.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 19.janvārī, otrajā – galīgajā - lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā. Tie paredz likvidēt slēgtā cietuma soda izciešanas režīma vidējo pakāpi, tādējādi paplašinot to personu loku, kam piemērojama nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana, nosakot elektronisko uzraudzību.

Ar grozījumiem plānots pabeigt cietumu režīma pakāpju reformu, likvidējot slēgtā cietuma soda izciešanas režīma vidējo pakāpi. Pārejot uz divām soda izciešanas režīma pakāpēm slēgtā cietuma ietvaros, tiks samazināts brīvības atņemšanas iestāžu administratīvo resursu patēriņš progresīvās soda izpildes nodrošināšanai. Vienlaikus notiesātie ātrāk nonāks tajā soda izciešanas režīma pakāpē, no kuras var pretendēt uz nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu, tai skaitā nosakot elektronisko uzraudzību, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka tie notiesātie, kas sodu izcieš slēgtā cietuma vidējā pakāpē, sodu turpinās izciest slēgtā cietuma augtākajā pakāpē. Uz mūžu notiesātajiem, kas sodu izcieš soda izciešanas režīma vidējā pakāpē blokā ar pastiprinātu uzraudzību, plānots attiecināt tādu pašu nosacījumu.

Tāpat likumprojekts paredz uz mūžu notiesātajiem iespēju, virzoties soda progresīvās izpildes sistēmā un sasniedzot noteiktus resocializācijas rezultātus, izciest sodu ne tikai slēgtajā cietumā kopā ar notiesātajiem, kas nav notiesāti ar brīvības atņemšanu uz visu mūžu, bet arī daļēji slēgtajā cietumā.

Likumprojekts paredz, ka uz mūžu notiesāto izvērtēšanas komisija varēs pieņemt lēmumu par uz mūžu notiesātā apmeklējuma vai tikšanās norisi fiziska norobežojuma apstākļos, ja to lūdz apmeklētājs vai ir saņemta brīvības atņemšanas iestādes amatpersonas vai darbinieka informācija par iespējamu personas drošības apdraudējumu.

Plānotās izmaiņas arī nosaka kārtību un kritērijus, pēc kuriem izvērtēt visu notiesāto, tai skaitā arī slēgtajā cietumā un daļēji slēgtā cietuma soda izciešanas režīma zemākajā pakāpē esošo notiesāto, izteiktos lūgumus īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādes teritoriju, lai apmeklētu tuva radinieka bēres.

Ar izmaiņām plānots pilnveidot arī Latvijas Sodu izpildes kodeksā ietverto izvērtēšanas komisiju darbību. Tāpat likumprojekts papildināts, nosakot to, kādi dokumenti jāiekļauj un jāpievieno notiesātās personas lietai.

Iecerēts, ka grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. Likumprojekts vēl jāskata Saeimā otrajā – galīgajā – lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem