Saeima konceptuāli atbalsta likuma projektu e-lietas koplietošanas risinājumu platformas izveidei

(25.11.2021.)

Saeima ceturtdien, 25.novembrī, konceptuāli atbalstīja e-lietas koplietošanas risinājumu platformas likumprojektu, kas izstrādāts, lai nodrošinātu koordinētu e-lietas darbību un uzraudzību.

“Tieši šobrīd ir izdevīgs laiks, lai valsts virzītos digitalizācijas virzienā. Tam ir objektīva nepieciešamība, ir finansējums un politiskā griba. Digitalizācija nozīmē efektivitāti, caurspīdību, augstāku pievienoto vērtību. Arī iekšlietās un tieslietās tas ir būtiski,” iepriekš sacīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans.

Likumprojekts radīs tiesisku pamatu iestādēm apstrādāt personas datus un procesos iesaistītajām personām piekļūt lietas materiāliem e-lietas portālā, teikts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekts definē e-lietas jēdzienu, nosakot, ka tā ir informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumu kopums, kas nodrošina kriminālprocesa, administratīvā pārkāpuma procesa, administratīvā procesa, civilprocesa, audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanas bērniem un nolēmuma izpildes procesa īstenošanu elektroniskā vidē un minētajos procesos apstrādājamo datu pieejamību.

Likumā iecerēts noteikt e-lietas īstenošanas ietvaru un regulēt arī personu datu apstrādes nolūku un robežas.

E-lietas koplietošanas risinājumu platformu paredzēts definēt kā centralizētu koplietošanas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumu kopumu. Tā nodrošinās e-lietas datu apmaiņu starp iesaistītajām iestādēm, personām un procesā iesaistītajiem dalībniekiem. Tajā vienuviet būs pieejami e-pakalpojumi, informācija un lietas materiāli pirmstiesas, tiesvedības un nolēmumu izpildes procesos iesaistītajām personām.

Likumprojekts paredz ieviest arī vienotos kalendārus, kas saturēs ziņas par personu (advokātu, prokuroru, tiesnešu) un resursu (iestāžu un tiesu attiecīgo telpu, tehnisko iekārtu) pieejamību. Vienotie kalendāri atvieglos tiesvedības procesa organizēšanu un tiesas sēžu plānošanu, norāda likumprojekta autori Tieslietu ministrijā. Paredzēts, ka kalendāru informācijas apmaiņa starp iestāžu informācijas sistēmu un e-lietas platformu notiks automātiski.

Tāpat likumprojekts noteic personu datu apstrādes pārziņus, platformas pārzini, kā arī paredz E-lietas uzraudzības padomes izveidi.

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl divos lasījumos jāpieņem Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt