Baltijas valstu un Polijas parlamentu priekšsēdētāji: Eiropas Savienībai jāstiprina sava ārējā robeža, paredzot tai finansējumu

(23.11.2021.)

Aleksandra Lukašenko nelikumīgā režīma agresīvās darbības ir sasniegušas iepriekš nepieredzētu līmeni. Tās provocē krīzi pie Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas, apdraud visa reģiona drošību un apzināti pakļauj briesmām neaizsargātu cilvēku dzīvības. Tas ir starptautisko tiesību, politisko saistību un cilvēka pamattiesību pārkāpums. To kopīgā paziņojumā otrdien, 23.novembrī, pauž Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Igaunijas Republikas parlamenta (Rīgikogu) priekšsēdētājs Jiri Ratass (Jüri Ratas), Lietuvas Republikas parlamenta (Seima) priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) un Polijas Republikas Seima maršale Elžbeta Viteka (Elżbieta Witek).

Šajā situācijā ES tiesiskais regulējums ir steidzami jāpielāgo jaunajai realitātei. Tas nepieciešams, lai garantētu stingru ES ārējās robežas aizsardzību un īstenotu efektīvus pasākumus, nepieļaujot nelikumīgu robežšķērsošanu. Šiem mērķiem jāparedz arī pienācīgs ES finansiālais atbalsts.

Parlamentu priekšsēdētāji stingri nosoda Baltkrievijas režīma mākslīgi izveidotās, ilgstošās, valsts sponsorētās neregulārās migrācijas izmantošanu kā daļu no hibrīdoperācijām, kas politiskos nolūkos vērstas pret Poliju, Latviju, Lietuvu un ES.

Starptautiskā sabiedrība paziņojumā aicināta rīkoties, lai neļautu Baltkrievijas varasiestādēm piespiest migrantus nelegāli šķērsot ES robežu, kā arī par šiem pārkāpumiem saukt Baltkrievijas režīmu pie atbildības.

Tāpat paziņojumā nosodītas A.Lukašenko nelikumīgā režīma darbības, kas kaimiņvalstīm liedz sniegt humāno palīdzību migrantiem, kurus A.Lukašenko režīms sapulcējis un aizturējis pierobežas teritorijās.

Baltijas valstu un Polijas parlamentu priekšsēdētāji mudina nekavējoties ieviest jauno sankciju pakotni, kas pieņemta ES dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās laikā un vērsta pret personām un organizācijām, kuras iesaistītas A.Lukašenko režīma darbībās un kuru mērķis ir atvieglot ES ārējās robežas nelegālu šķērsošanu. Migrantu izmantošana politiskiem nolūkiem nav pieļaujama. Ja situācija nemainīsies, ES jāapsver stingrāku ierobežojumu pakāpeniska piemērošana pret Baltkrievijas režīmu, norādīts paziņojumā.

Atbildība par situācijas normalizēšanu pierobežā gulstas tieši uz A.Lukašenko nelikumīgo režīmu, savukārt ES un tās dalībvalstīm arī turpmāk jāturpina vadīties pēc Eiropadomes un Ārlietu padomes kopīgajiem lēmumiem un politiskās nostājas, uzsvērts paziņojumā.

 

Paziņojums latviešu valodā
Paziņojums angļu valodā

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde