Eiropas lietu komisija: digitālais eiro skatāms kā nākotnes alternatīva skaidrai naudai

(05.11.2021.)

Digitālais eiro nākotnē varētu kalpot kā alternatīva skaidrai naudai, un atbalstāma šī projekta izpētes fāzes uzsākšana, piektdien, 5.novembrī, sprieda Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti, uzklausot Finanšu ministrijas un Latvijas Bankas sagatavoto nacionālo pozīciju šajā jautājumā.

“Latvijā aptuveni 70 procenti no visiem maksājumiem šobrīd tiek veikti bezskaidrā naudā. Pandēmijas laikā īpaši vērojama skaidras naudas maksājumu īpatsvara samazināšanās. Digitālā eiro ieviešanas mērķis ir piedāvāt alternatīvu formu skaidrai naudai,” sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, norādot, ka nav pamata bažām par skaidras naudas kā maksāšanas līdzekļa izņemšanu no aprites.

Eiropas Centrālā banka sākusi digitālā eiro izpētes projektu, deputātus komisijas sēdē informēja Finanšu ministrijas un Latvijas Bankas pārstāvji. Izpētes laikā tiks spriests par digitālā eiro formu, tā pielietojamību norēķinu veikšanā, izmantošanu tautsaimniecībā un ieviešanas tehniskajiem risinājumiem. Digitālajam eiro jābūt funkcionālam, vienlīdzīgi pieejamam visā Eiropas Savienībā, kā arī savienojamam ar citiem maksāšanas instrumentiem un risinājumiem. Tam būtu jānodrošina darījumi gan tiešsaistes, gan bezsaistes režīmā, esot ērti lietojamam, drošam un bez maksas. Paredzēts, ka digitālā eiro izveides izpēte ilgs divus gadus. Tā ļaus izdarīt secinājumus arī par digitālā eiro ietekmi uz finanšu sektoru, izvērtēt riskus un ieguvumus, drošību un pieejamību patērētājiem. Digitālā eiro ieviešanas perioda kopējais ilgums provizoriski varētu būt pieci gadi.

Finanšu ministrijas pārstāvji norādīja, ka digitālais eiro ir vērtējams kā centrālās bankas emitēto valūtu papildinošs maksāšanas līdzeklis, nevis aizvietotājs.

Latvijas Bankas pārstāvji informēja, ka šobrīd neviena no valstu centrālajām bankām nav emitējusi savu digitālo valūtu un strādā izpētes stadijā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem