Dagmāra Beitnere-Le Galla Viļņā: lai panāktu reģiona ilgtermiņa izaugsmi, Baltijas valstīm jāstrādā kopā

(05.11.2021.)

Pandēmijas izraisītā krīze ir vēl viena iespēja Baltijas valstīm meklēt ceļus, kā ciešāk sadarboties un kopīgi risināt šo izaicinājumu, kas skar visu pasauli. Mums jāstrādā kopā, lai mēs pēc iespējas drīz atgūtos no Covid-19 krīzes un panāktu ilgtermiņa izaugsmi reģionā, piektdien, 5.novembrī, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla, atklājot Baltijas Asamblejas (BA) 40.sesiju Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

“Baltijas valstis cieši sadarbojās, lai atgūtu savu neatkarību pirms trīsdesmit gadiem. Šodien mēs esam līdzīgi domājošas Eiropas Savienības dalībvalstis un cieši sabiedrotie NATO,” uzsvēra D.Beitnere-Le Galla, sveicot BA 30.gadadienā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda gandarījumu, ka Baltijas valstis raksturo cieša sadarbība visos līmeņos – aktīvā parlamentārajā dialogā, kā arī nozaru ministru un ekspertu savstarpēji koordinētos soļos, pārstāvot Baltijas valstu intereses Eiropas Savienībā, NATO, kā arī dažādās starptautiskajās sadarbības organizācijās un platformās.

“Mums vēl ir daudz darāmā, lai mūsu ekonomikas kļūtu arvien vairāk komplementāras, nevis konkurējošas,” sacīja D.Beitnere-Le Galla, akcentējot, ka mūsdienu Baltijas sadarbības mēraukla ir jaunuzņēmumi un to pienesums – jaunu un labi izglītotu cilvēku piesaiste Baltijas reģionam.

“Mēs Eiropai varam sevi prezentēt kā inovatīvu un ilgtspējīgu reģionu, kuru raksturo cieša elektrības, transporta un digitālā savienojamība. Tieši enerģētiskā sistēma ir viens no priekšnoteikumiem, kas dotu mums labu starta pozīciju Eiropā. Pie tā mums jāturpina strādāt,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre.

D.Beitnere-Le Galla akcentēja, ka šobrīd ar apjomīgu Eiropas Savienības finansiālo atbalstu un nodokļu maksātāju ieguldījumiem attīstām nozīmīgus reģionālās infrastruktūras projektus – dzelzceļa līniju “Rail Baltica” un Baltijas valstu elektrības tīklu sinhronizāciju ar Eiropas tīkliem.

“Tāpat kā Eiropas Savienība netop vienā dienā, tā arī Baltijas valstu sadarbība nenes augļus uzreiz. Baltijas valstu sadarbība ir mērķtiecīgs un rūpīgs ikdienas darbs,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre. “Nepietiek ar to, ka parlamenti pieņem nepieciešamos lēmumus. Ir svarīgi nodrošināt stingru parlamentāro kontroli pār to izpildi. Ieplānoto projektu saskaņota īstenošana noteiktajos termiņos ir svarīga ne tikai Baltijas reģiona ilgtspējīgai ekonomikas attīstībai un izaugsmei. Tie ir svarīgi arī mūsu reģiona drošībai,” pauda D.Beitnere-Le Galla.

Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka Baltijas reģiona nākotne ir viedā, inovatīvā izaugsmē, paužot cerību, ka nākamajā gadā, kad Baltijas Asamblejas prezidentūras pienākumus pārņems Latvija, spēsim dot jaunu impulsu Baltijas valstu sadarbībai pētniecības un inovāciju jomā.

“Apvienosim mūsu zināšanas un spējas, un strādāsim pie kopējas Baltijas pētniecības un inovāciju politikas izveides! Par dialogu, sapratni un sadarbību!” runas noslēgumā sacīja D.Beitnere-Le Galla.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157720106732583
Izmantošanas noteikumi: http://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem