Andrejs Judins: valsts uzdevums – nodrošināt sabiedrībai objektīvu informāciju par Covid-19

(27.10.2021.)

“Valsts uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai sabiedrībai nodrošinātu objektīvu informāciju par Covid-19 un mazinātu dezinformācijas ietekmi,” trešdien, 27.oktobrī, uzsvēra Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Komisija sēdē sprieda par svarīgas informācijas saistībā ar Covid-19 nodošanu Latvijas iedzīvotājiem, īpaši pievēršoties jautājumam par citās valodās runājošo Latvijas iedzīvotāju sasniegšanu.

Valsts institūcijas iepazīstināja ar izmantotajiem komunikācijas kanāliem, kuri tiek lietoti, lai nodrošinātu informāciju latviešu, krievu un angļu valodā, tostarp informatīvo tālruni, tiešsaistes sarunām, kā arī individuālu klientu apkalpošanu interneta saziņas vietnēs un informācijas izvietošanu dzīvojamo māju kāpņu telpās un liftos.

Deputāti pārsprieda arī domnīcas “Providus” prezentētā pētījuma rezultātus, no kuriem secināms, ka starp tām personām, kurām ģimenes sarunvaloda ir krievu, ir vairāk tādu, kuras vēl tikai apsver vakcinēšanos, nekā starp tiem, kuriem ģimenes sarunvaloda ir latviešu.

“Lai gan redzam, ka informācija par Covid-19 ir apkopota un tiek nodota sabiedrībai viņiem labāk saprotamajā valodā, vienlaikus varam secināt, ka ir cilvēki, kuri šo informāciju nesaņem vai arī tā viņus pietiekami nepārliecina. Ņemot vērā, ka runa ir par visas sabiedrības veselību, šos cilvēkus sasniegt ir īpaši svarīgi, meklējot jaunus komunikācijas kanālus,” sacīja A.Judins.

Deputāti pārrunāja iespējas nodot informāciju ar sociālās aprūpes darbinieku, reliģisko kopienu un citu sabiedrisko organizāciju starpniecību, kā arī izmantojot ziņojumus sociālajos tīklos. Tāpat tika diskutēts par likumisko ietvaru informācijas izplatīšanai vairākās valodās.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī