Saeima: pret Covid-19 vakcinēti seniori saņems papildu atbalstu

(21.10.2021.)

Saeima ceturtdien, 21.oktobrī, pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas paredz pret Covid-19 vakcinētām personām vecumā no 60 gadiem līdz 2022.gada marta beigām piešķirt ikmēneša pabalstu 20 eiro apmērā.

Pabalstu plānots izmaksāt personām, kuras līdz šī gada beigām būs veikušas pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 infekciju vai arī būs saņēmušas klīniskās universitātes slimnīcas ārstu konsilija vai speciālista atzinumu par nepieciešamību vakcināciju atlikt.

Pabalsta izmaksa paredzēta par laikposmu no šī gada 1.novembra līdz 2022.gada 31.martam.

Plānots, ka pabalstu izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz Nacionālā veselības dienesta sniegtajiem datiem par iedzīvotāju vecumā no 60 gadiem vakcināciju pret Covid-19.

VSAA pabalstu izmaksās bez personas iesnieguma, un to saņems vecuma, invaliditātes vai apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēji, tai skaitā priekšlaicīgi un avansā piešķirtās pensijas saņēmēji, speciālās valsts pensijas saņēmēji, VSAA administrētās izdienas pensijas saņēmēji, atlīdzības par darbspēju zaudējumu vai atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmēji, valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta vai valsts sociālā pabalsta saņēmēji. Pabalstu piegādās tā saņēmēja norādītajā dzīvesvietā bez maksas vai pārskaitīs uz Latvijas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontu, kurā pabalsta saņēmējam tiek ieskaitīta pensija, atlīdzība vai pabalsts, paredz izmaiņas.

Iesniegums pabalsta saņemšanai būs nepieciešams personām, kuras nesaņem VSSA pakalpojumus, vakcinējušās kādā no citām Eiropas Savienības valstīm vai arī tām ir ārstu atzinums par nepieciešamību vakcināciju atlikt.

Plānots, ka pabalstu varēs saņemt arī tie iedzīvotāji, kuri vakcinācijas kursu būs pabeiguši vai kuriem ir ārstu atzinums par vakcinācijas atlikšanu pirms šo grozījumu spēkā stāšanās un kuri līdz šī gada beigām būs sasnieguši 60 gadu vecumu.

Grozījumi noteic, ka pabalstu finansē no valsts pamatbudžeta un tā izmaksu uzsāks šī gada decembrī, vienlaikus izmaksājot pabalstu par novembra un decembra mēnesi. Labklājības ministrijas informācija liecina, ka pabalstu izmaksai šogad nepieciešami 18,4 miljoni, bet 2022.gadā 30 miljoni eiro.

Likuma grozījumi rosināti, lai veicinātu senioru vakcināciju pret Covid-19, kā arī atbalstītu šīs personas, ņemot vērā vispārējo cenu pieaugumu, tostarp energoresursu cenu sadārdzinājumu, teikts likumprojekta anotācijā.

Izmaiņas Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā