Vita Anda Tērauda: Eiropas Savienībai jādiskutē par vienotu pieeju enerģētikas jautājumos

(15.10.2021.)

“Šogad piedzīvotais cenu kāpums enerģijai ir ļoti straujš – līdz šim tik lielas cenu izmaiņas nav novērotas. Tās īpaši smagi skars mazāk nodrošināto sabiedrības daļu visā Eiropā, tādēļ jādiskutē par vienotu pieeju šajā jautājumā,” piektdien, 15.oktobrī, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda sēdē, kurā deputāti izskatīja Latvijas pozīciju Eiropadomes sanāksmei, kas notiks 21. un 22.oktobrī Briselē.

“Apspriestie risinājumi enerģētikas kontekstā ir vidēja un ilgtermiņa risinājumi, bet būtiski jau tuvākajā laikā rast arī īstermiņa risinājumus energoresursu cenu sadārdzinājuma seku novēršanai, īpaši domājot par mazturīgajiem iedzīvotājiem,” uzsvēra V.A.Tērauda.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs komisijas sēdē atzīmēja, ka būtisks cenu kāpums elektroenerģijai ir vispārēja tendence, ko ietekmē arī dabasgāzes cenas palielinājums, tādēļ Eiropas Savienībai (ES) jādiskutē ne tikai par vienotiem pasākumiem un pieeju patērētāju aizsardzībai, bet arī ES konkurētspējas stiprināšanu enerģētikas tirgū.

Reaģējot uz situāciju enerģētikas jomā, Eiropas Komisija 13.oktobrī publicēja Paziņojumu par enerģijas cenām. Tajā ir ietverts pasākumu kopums, ko ES un tās dalībvalstis var izmantot, lai novērstu faktisko cenu pieauguma tūlītējo ietekmi un stiprinātu noturību pret jauniem cenu satricinājumiem. Paziņojumā ietvertie īstermiņa valsts pasākumi aptver ārkārtas ienākumu atbalstu mājsaimniecībām, valsts atbalstu uzņēmumiem un mērķētus nodokļu samazinājumus.

Ārlietu ministrs deputātus informēja, ka Eiropadomes sanāksmē plānots diskutēt arī par digitālajiem jautājumiem, migrāciju, tirdzniecību, kā arī par vakcinācijas pret Covid-19 norisi ES, tostarp vienotu pieeju digitālā vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņa noteikšanai un cīņai ar dezinformāciju.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī