Rihards Kols Francijā: Eiropas Savienībai nepieciešama efektīva un vienlaikus principiāla kopējā ārpolitika

(22.09.2021.)

“Eiropas Savienība nevar atļauties tuvredzīgu politiku. Lai to nepieļautu, nepieciešama efektīva stratēģija. Tas prasa lielāku efektivitāti un vienlaikus arī principiālu kopējo ārpolitiku, kas nodrošinātu politikas pēctecību un mazinātu bloka pakļautību dažādiem vēlēšanu cikliem,” uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Parīzē tiekoties ar Francijas ārlietu un aizsardzības ministriju pārstāvjiem.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs kopā ar pārējo Baltijas valstu parlamentu ārlietu komisiju priekšsēdētājiem Parīzē tikās ar Francijas Aizsardzības ministrijas ģenerāldirektora vietnieku starptautiskajos sadarbības un stratēģijas jautājumos ģenerāli Liku de Rankūru (Luc de Rancourt), lai pārrunātu drošības un aizsardzības jautājumus.

“Lai arī prioritātes var nedaudz atšķirties - tāpat kā mūsu ģeogrāfiskā atrašanās vieta un ar to saistītie ģeopolitiskie riski -, no Francijas kolēģu puses redzam izpratni un padziļinātas zināšanas par izaicinājumiem, ar kuriem saskaramies šeit, Baltijas valstīs. Arī turpmāk cieša sadarbība, kas balstīta skaidrā stratēģijā, palīdzēs arvien vairāk stiprināt šīs saites,” pēc tikšanās uzsvēra R.Kols.

Savukārt ar Francijas Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības (ES) direkcijas vadītāju Dāvidu Cvahu (David Cvach) un politiskā direktora vietnieku Žonatanu Lakotu (Jonathan Lacôte) Baltijas valstu ārlietu komisiju priekšsēdētāji pārrunāja jautājumus par ES politisko un sociālo vienotību, kā arī kopējo stratēģiju un principiem.

Baltijas valstu ārlietu komisiju priekšsēdētājiem plānots viesoties Francijas Nacionālās asamblejas Ārlietu komisijas sēdē un tikties ar komisijas priekšsēdētāju Žanu Luī Burlanžu (Jean-Louis Bourlanges), kā arī gaidāma tikšanās ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pārstāvjiem un Francijas prezidenta padomnieku Eiropas jautājumos Aleksandru Adānu (Alexandre Adam). Tāpat Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentārieši piedalīsies diskusijā ar Francijas Ārlietu ministrijas Analīzes un stratēģiskās prognozēšanas centra, kā arī vairāku domnīcu pārstāvjiem.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs līdz 23.septembrim pēc Francijas Nacionālās Asamblejas Ārlietu komisijas vadītāja ielūguma uzturas Parīzē, kur notiek Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu ārlietu komisiju priekšsēdētāju kopīga darba vizīte.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem