R.Kols aicina uz deeskalāciju Izraēlā: uzbrukumi civiliedzīvotājiem ir nepieņemami

(14.05.2021.)

Ņemot vērā Izraēlā un palestīniešu teritorijā pašlaik notiekošās sadursmes, kas ir asākās kopš 2014.gada, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, piektdien, 14.maijā, pēc komisijas deputātu tikšanās ar Izraēlas Valsts ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Orli Gilu (Orli Gil) pauda satraukumu par notikumu attīstību un pieaugošo vardarbību Izraēlā un aicināja abas iesaistītās puses uz deeskalāciju.

Deputāti uzklausīja vēstnieces skaidrojumu par saspringto situāciju un prognozes par iespējami drīzāku konflikta atrisinājumu politiskā ceļā.

“No teroristiskās organizācijas “Hamas” puses raidītie raķešu uzbrukumi civiliedzīvotājiem, pēdējo dienu laikā no Gazas joslas uz Izraēlas pilsētām raidot vairāk nekā 2000 raķešu, ir nekavējoties jāpārtrauc, un abām pusēm jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu, ka konflikts nepāraug pilna mēroga karadarbībā. Tāpat organizācijām, kas sniedz finansiālu palīdzību palestīniešiem un vietējām organizācijām, būtu jāpārliecinās par sniegtā finansējuma izlietojumu leģitīmajiem mērķiem un nevis militārajai tehnikai, ko šobrīd izmanto uzbrukumos civiliedzīvotājiem,” atzīmēja R.Kols.

Deputāti pauda satraukumu par arvien pieaugošo upuru skaitu un nosodīja pret civiliedzīvotājiem vērstos uzbrukumus, un ar Izraēlas vēstnieci apsprieda jautājumus par iespējamajiem “Hamas” mērķiem un ievērojami modernizēto raķešu un aviācijas finansējuma avotiem.

Tāpat deputāti uzklausīja Izraēlas vēstnieces pausto pozīciju par konflikta iemesliem, norisi un iespējamajiem risinājumiem, kā pārtraukt aktīvo karadarbību, lai atgrieztos pie sarunām diplomātiskā ceļā.

Izraēlā un palestīniešu teritorijā norisinās asas sadursmes, palestīniešu grupējums “Hamas” turpina ar raķetēm apšaudīt Izraēlas pilsētas, savukārt Izraēlas bruņotie spēki atbild ar triecieniem palestīniešu teritorijā. Abas puses vaino viena otru konflikta saasināšanā.

Kopā ar Saeimas Ārlietu komisiju ar vēstnieci attālināti šodien tikās arī deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Izraēlas parlamentu deputāti.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde