Saeima atlaiž Dundagas novada domi

(13.05.2021.)

Saeima ceturtdien, 13.maijā, pieņēma likumu, kas paredz atlaist Dundagas novada domi un iecelt pagaidu administrāciju.

Saeima ar likumu ir atlaidusi Dundagas novada domi, jo tā likumā “Par pašvaldībām” noteiktajā kārtībā līdz šim nav spējusi ievēlēt pašvaldības domes priekšsēdētāju un priekšsēdētāja vietnieku, likumprojekta anotācijā norādījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Jauna domes vadība bija jāievēlē, jo līdzšinējais domes priekšsēdētājs Aldis Felts šī gada janvāra beigās paziņoja par atkāpšanos no amata. Turpmākā domes darba vadīšana pašvaldību likumā noteiktajā kārtībā nav bijusi iespējama, jo janvārī no amata atkāpies arī domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Mauriņš, teikts likuma projekta anotācijā.

Izvērtējot radušos situāciju Dundagā, VARAM secinājusi, ka novada dome, triju mēnešu laikā apzināti nevēloties ievēlēt jaunu domes vadību, nav nodrošinājusi likumos noteikto pienākumu un uzdevumu izpildi. Līdzšinējā darbība bijusi ne tikai nelikumīga, bet tā arī neatbilst vietējo iedzīvotāju interesēm un neveicina cilvēku uzticību tai, tādējādi rosināts izmantot pašvaldību likumā noteikto iespēju domi atlaist, skaidrots likumprojekta anotācijā. 

Pēc Dundagas novada domes atlaišanas pašvaldībā iecelta pagaidu administrācija. Par tās vadītāju iecelts VARAM vadošais eksperts Arnis Šults, par viņa vietnieci - Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare, bet par pagaidu administrācijas locekli - Zemkopības ministrijas Juridiskā departamenta direktore Sintija Dumbrovska.

Likumā noteikts, ka pagaidu administrācija pilda normatīvajos aktos noteiktās vietējās pašvaldības domes funkcijas un nodrošina pašvaldības institūciju darba nepārtrauktību, kā arī finansiālo un saimniecisko darbību. Administrācijas vadītājs pilda Dundagas novada domes priekšsēdētājam noteiktos pienākumus.  

Tāpat likums noteic, ka pagaidu administrācija darbojas līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāk jaunievēlētā Talsu novada dome. Paredzēts, ka kārtējās pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks 5.jūnijā un uz pirmo sēdi jaunā dome sanāks 1.jūlijā.

Pagaidu administrācijas darbību nodrošinās un finansēs no Dundagas novada pašvaldības budžeta līdzekļiem, un administrācijas atalgojums noteikts pēc analoģijas ar paredzēto atlīdzību domes priekšsēdētajām, viņa vietniekam un komiteju vadītājiem proporcionāli nostrādātajam laikam.

Saeima pašvaldības domi var atlaist, ja tā saskaņā ar pašvaldību likumu divu mēnešu laikā pēc sanākšanas uz pirmo sēdi vai pēc attiecīgo amatpersonu vai institūciju atkāpšanās nav ievēlējusi domes priekšsēdētāju, viņa vietnieku.

Dundagas novada domes atlaišanas likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt