Ārlietu komisijas deputāti diskutē par ANO Starptautisko tiesību komisijas darbību

(26.03.2021.)

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti piektdien, 26.martā, sprieda par Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautisko tiesību komisijas darbu un šīs jomas aktualitātēm. Deputāti attālināti tikās ar Mārtiņu Paparinski, kurš ir Latvijas izvirzītais kandidāts Starptautisko tiesību komisijas 2021.gada novembrī gaidāmajās vēlēšanās.

“Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautisko tiesību komisija apvieno augstus pasaules ekspertus starptautiskajā arēnā. Latvijai ir svarīgi saglabāt esošo starptautisko kārtību, kas arvien vairāk saskaras ar dažādiem izaicinājumiem pasaules spēlētāju un valstu līderu kontekstā. Komisija ir izstrādājusi daudzus nozīmīgus starptautisko tiesību instrumentus. Mārtiņa Paparinska kandidatūra atspoguļo Latvijas stingro apņemšanos ievērot un sekmēt tiesiskuma, cilvēktiesību un multilaterālisma principus starptautiskajās attiecībās,” uzsvēra Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, piebilstot, ka tā ir prestiža un būtiska nominācija ne tikai Latvijai, bet arī Baltijas valstīm. M.Paparinskis ir vēsturiski pirmais Baltijas valstu kandidāts uz Starptautisko tiesību komisiju.

M.Paparinskis ir asociētais profesors starptautiskajās publiskajās tiesībās Londonas Universitātes koledžā. Strīdu izšķiršanas jomā M.Paparinskis ir Latvijas pārstāvis Pastāvīgajā arbitrāžas tiesā un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Samierināšanas un arbitrāžas tiesā. Savukārt vides tiesību jomā – ANO Konvencijas par robežšķērsojošo ūdensteču un starptautisko ezeru aizsardzību un izmantošanu īstenošanas ekspertu komitejas pārstāvis, deputātus šodien informēja M.Paparinskis.

Ārlietu komisijas sēdē šodien pārrunāti arī kibervides starptautiskie regulēšanas jautājumi, praktiskie ieguvumi Latvijai no šīs komisijas, kā arī vides tiesību jautājumi un citas starptautisko tiesību aktualitātes.

ANO Starptautisko tiesību komisijas galvenais uzdevums ir starptautisko tiesību progresīva attīstība un kodifikācija. Komisija tika izveidota 1947.gadā, un tā apvieno 34 neatkarīgus ekspertus, kurus ievēl ANO Ģenerālā asambleja.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā