Vita Anda Tērauda: atbalstām ciešāku dalībvalstu sadarbību Covid-19 vakcīnu pieejamības un ražošanas jautājumos

(19.03.2021.)

Atbalstām ciešāku Eiropas Savienības (ES) līmeņa sadarbību, lai nodrošinātu vakcīnu pieejamību, to laicīgu piegādi dalībvalstīm, kā arī ražošanas kapacitātes palielināšanu. Tāpat ir svarīgi nodrošināt, lai jau noslēgto līgumu ietvaros tiktu piegādātas vakcīnas, kas ir efektīvas arī pret jaunajiem Covid-19 celmiem, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja piektdien, 19.martā, pēc sēdes, kurā deputāti izskatīja Latvijas pozīciju ārkārtas Eiropadomei.

Tāpat pozitīvi raugāmies uz ideju par vienotu ES digitāla zaļā vakcinācijas sertifikāta izveidi ciešā sadarbībā ar Pasaules Veselības organizāciju. Jāņem gan vērā, ka šis ir tikai diskusiju sākums un dalībvalstīm būs jāvienojas par labāko kopsaucēju. Vienlaikus ir būtiski nodrošināt netraucētu vienotā tirgus darbību un brīvu plūsmu pirmās nepieciešamības, tostarp medicīnas precēm, norādīja V.A.Tērauda.

Nākamnedēļ ārkārtas Eiropadomē plānota diskusija par vakcīnu ražošanas kapacitātes celšanu, to piegādēm un izvietošanu, deputātus šodien informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Tāpat notiks diskusija par Eiropas Komisijas priekšlikumu digitālajam zaļajam sertifikātam, ES koordināciju, reaģējot uz jaunu Covid-19 variantu izplatību, kā arī vienotu pieeju pakāpeniskai ierobežojumu atcelšanai, tiklīdz to atļaus epidemioloģiskā situācija.

ES kopumā garantētās vakcīnu devas tiek pārdalītas dalībvalstīm atbilstoši to iedzīvotāju skaita īpatsvaram. Latvijai ir būtiski, ka šāds mehānisms tiek pielietots attiecībā uz visiem pasūtījumiem ES kopīga iepirkuma ietvaros. Pirmajā ceturksnī Latvijai paredzētais vakcīnu skaits ir salīdzinoši mazs – aptuveni 257 tūkstoši vakcīnu devas -, bet otrajā ceturksnī varētu būt pieejamas līdz 2,16 miljoniem vakcīnu devu, teikts Ārlietu ministrijas deputātiem sniegtajā informācijā.

Šī gada marta sākumā Baltijas valstu veselības ministri nosūtīja vēstuli ES pārtikas drošības un veselības komisārei, uzverot atbalstu vakcīnu sadales mehānismam, taču vienlaikus aicinot Eiropas Komisiju izveidot caurskatāmu mehānismu pagaidu piegāžu pārdalei starp dalībvalstīm, informēja V.A.Tērauda.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde