Komisija aicina atbildīgās ministrijas nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret skaistumkopšanas nozarē nodarbinātajām ārstniecības personām

(17.03.2021.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 17.martā, ir izsūtījusi vēstuli atbildīgajām ministrijām, aicinot nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret skaistumkopšanas nozarē nodarbinātajām ārstniecības personām. Vēstule saistīta ar šobrīd spēkā esošo liegumu ārkārtējās situācijas laikā strādāt kosmētiķiem un skaistumkopšanas speciālistiem kosmetoloģijā, kas ir ārstniecības personas, taču nestrādā ārstniecības iestādēs. 

Vēstulē komisija aicina Veselības ministriju noteikt vienotus kritērijus šīs nozares darba atsākšanai, attiecinot tos vienlīdzīgi uz visiem nozares speciālistiem, lai novērstu atšķirīgu attieksmi līdzīgās situācijās vienas nozares ietvaros.

Vienlaikus pausts aicinājums Ekonomikas ministrijai attīstīt tādu pabalstu un palīdzības sistēmu, kas pārdomāti atbalstītu visas uzņēmējdarbības formas krīzes skartajā nozarē, ņemot vērā, ka nozares darbība ilgstoši ir pilnībā liegta.

Tāpat komisija aicina Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdē noteikt nosacījumus, kas jāievēro, atsākot darbu nozarē, vienlaikus uzdodot atbildīgajām ministrijām izstrādāt un īstenot uzraudzības mehānismu.

Iepriekš komisijas sēdē, uzklausot nozares pārstāvjus, komisijas priekšsēdētājs Andris Skride pauda, ka ir jāizvērtē sabiedrības riski un ieguvumi no konkrētajiem pakalpojumiem un jādomā par iespējām palielināt atbalstu, ja aizliegums strādāt tiks saglabāts.

Iepazīstinot klātesošos ar statistiku par ārstniecības un ārstniecības atbalsta personām, kas nodarbinātas skaistumkopšanas nozarē, biedrība "Latvijas Kosmētiķu un Kosmetologu asociācija" norādīja uz nevienlīdzīgo situāciju, kad pret ārstniecības personām ar vienādu kvalifikāciju, kuras sniedz identiskus pakalpojumus un ievēro vienādas higiēnas prasības, pastāv atšķirīga attieksme, liedzot strādāt tām personām, kuras nesniedz pakalpojumus ārstniecības iestādēs.

Deputāti iepriekš komisijas sēdē akcentēja, ka ir grūti prognozēt, cik ilgi pandēmija turpināsies, tāpēc valdībai, izvērtējot riskus, būtu jāpārskata veidi, kā pēc iespējas drošāk turpināt darbu arī kosmetoloģijas nozarē nodarbinātajiem, vai jālemj par papildu atbalstu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde