Eiropas lietu komisija atbalsta vienotu regulējumu bateriju izstrādei un ražošanai

(17.03.2021.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 17.martā, izskatot Latvijas pozīciju par Eiropas Savienības (ES) regulas priekšlikumu baterijām un to atkritumiem, atbalstīja vienota regulējuma nepieciešamību Eiropas mērogā.

Latvija piekrīt, ka tādiem baterijas dzīves cikla elementiem kā to izgatavošana, ražošana un laišana tirgū ir pamatoti noteikt vienotas prasības visā ES, uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. Vienlaikus regulas projekts aptver arī bateriju atkritumu apsaimniekošanas jautājumus, kas pašlaik ir katras dalībvalsts pārziņā un kas jau ir noregulēti, izveidojot efektīvas savākšanas un pārstrādes sistēmas.

Atbilstoši “Eurostat” datiem 2018.gadā Latvijā tika savākti 45 procenti no iepriekšējos trīs gados tirgū laistā pārnēsājamo bateriju apjoma, tādējādi nodrošinot Bateriju direktīvā patlaban noteiktā mērķa izpildi. Esam arī nodrošinājuši, ka savāktās baterijas un akumulatori tiek pārstrādāti, nodrošinot direktīvā un Latvijas nacionālajā regulējumā noteikto pārstrādes efektivitāti, atsaucoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojumu, informēja V.A.Tērauda.

Mums ir bažas par regulas kā priekšlikuma formas izvēli. Regula ir tieši piemērojama, un dalībvalstis varēs noteikt prasības nacionālajā regulējumā bateriju atkritumu apsaimniekošanā tikai tādos gadījumos, ja tas būs paredzēts regulā, šodien deputātus informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs. Latvija varētu atbalstīt pieeju sadalīt regulas projektu divās daļās, paredzot dalībvalstīm pietiekamu rīcības brīvību bateriju savākšanas un pārstrādes mērķu sasniegšanā. 

Bateriju izstrāde un ražošana ES ir stratēģiski nepieciešama saistībā ar pāreju uz tīru enerģiju. Tā ir arī būtiska Eiropas autobūves nozares komponente, kas ļaus veicināt transporta sektora dekarbonizāciju, pārejot uz elektrotransportlīdzekļiem, un tuvinās ES izvirzītā klimatneitralitātes mērķa 2050.gadam sasniegšanā, norādīts VARAM ziņojumā.

Kopumā priekšlikuma mērķis ir modernizēt ES līmeņa regulējumu baterijām, apņemoties īstenot Eiropas Zaļo kursu. Plānots, ka kopīgie pasākumi nodrošinās saskaņotu rīcību visās dalībvalstīs attiecībā uz ES tirgū laistajām baterijām un to prasībām. Regulas projektā noteiktas arī prasības labi funkcionējoša otrreizējo izejvielu tirgus nodrošināšanai, vienlaicīgi novēršot un mazinot bateriju ražošanas un izmantošanas ietekmi uz vidi.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem