Saeima Satversmes tiesas tiesneša amatā apstiprina Anitu Rodiņu

(11.03.2021.)

Saeima ceturtdien, 11.martā, Satversmes tiesas tiesneša amatā apstiprināja Anitu Rodiņu. 

A.Rodiņa kopš 2015.gada ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne. Viņa ir ieguvusi tiesību doktora zinātnisko grādu valststiesībās, kā arī sociālo zinātņu maģistra grādu tiesību zinātnē un jurista kvalifikāciju. 

A.Rodiņas kandidatūru šim amatam virzīja desmit Saeimas deputāti. 

Jauns Satversmes tiesas tiesnesis bija jāapstiprina, jo bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele ir iecelta Eiropas Savienības Tiesas tiesneša amatā. I.Ziemele Satversmes tiesas tiesneša amatā bija apstiprināta pēc Saeimas deputātu priekšlikuma. 

Vakantajam Satversmes tiesas tiesneša amatam iepriekš bija izvirzīti pieci kandidāti. Tiesneša vēlēšanās, kas notika pagājušā gada decembrī, neviens no kandidātiem neguva vismaz 51 Saeimas deputāta atbalstu, kas nepieciešams, lai apstiprinātu amatā Satversmes tiesas tiesnesi. 

Satversmes tiesā ir septiņi tiesneši, un saskaņā ar Satversmes tiesas likumu tiesnešus amatā apstiprina Saeima. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. 

Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā