Eiropas valstu un ASV Ārlietu komisiju priekšsēdētāji aicina gruzīnus kopīgi meklēt politiskus risinājumus problēmām valstī

(26.02.2021.)

Aicinām gruzīnus kopīgi meklēt politiskus risinājumus problēmām, kas samilzušas pēdējo gadu laikā, un atteikties no tādu paņēmienu izmantošanas, kuri kaitē Gruzijas tautas interesēm, piektdien, 26.februārī, kopīgā paziņojumā par situāciju Gruzijā pauduši vairāku Eiropas valstu, kā arī ASV Ārlietu komisiju priekšsēdētāji.

“Iebrukums Gruzijas lielākās opozīcijas partijas – Apvienotās nacionālās kustības – birojā, lai apcietinātu tās līderi Niku Meliu, skaidri atklāj to, cik trausla Gruzijā ir demokrātija un brīvība,” uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Vardarbība nav savienojama ar Gruzijas valdības paustajiem mērķiem un ir pretrunā ar Eiropas Savienības un ASV vēstnieku veicināto 2020.gada 8.marta vienošanos starp valdību un opozīcijas partijām, atzīmēts dokumentā.

Destabilizējošās un antidemokrātiskās darbības, kas tika uzsāktas pēc parlamenta vēlēšanām un joprojām turpinās, liek skaidri apzināties to, ka visi pie varas esošie ir personīgi atbildīgi par nesavaldību un no tās izrietošajām sekām, kas skars visu tautu, teikts paziņojumā.

Gruzijas piederība pie Eiropas valstu saimes netiek apšaubīta, bet to apdraud vardarbība un uzbrukumi brīvībai, pauduši Ārlietu komisiju priekšsēdētāji.

Paziņojumu parakstījuši visu trīs Baltijas valstu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji – Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons (Marko Mihkelson) un Lietuvas Seima Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Žīgimants Paviļonis (Žygimantas Pavilionis). Tāpat paziņojumu parakstījuši Čehijas Senāta, Polijas Seima, Vācijas Bundestāga, Apvienotās Karalistes parlamenta Pārstāvju palātas un ASV Senāta Ārlietu komisiju priekšsēdētāji.

Paziņojums

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt