Pie Saeimas nama uzņems barikāžu laika ainas spēlfilmai “Janvāris”

(26.02.2021.)

Pie Saeimas nama no 27.februāra līdz 6.martam uzņems ainas par 1991.gada janvāra barikāžu laika notikumiem režisora Viestura Kairiša spēlfilmai “Janvāris”.

Filmas vajadzībām pie parlamenta tiks rekonstruētas pirms 30 gadiem celtās barikādes precīzās to atrašanās vietās.

Spēlfilma “Janvāris” stāsta par 1991.janvāra barikāžu notikumiem Rīgā no tā laika jauniešu skatpunkta. Filmas varoņi ir astoņpasmitgadīgi jaunieši, kuri tolaik tiek iesaistīti galvaspilsētā notiekošajos politiskajos notikumos. Filmas galvenais varonis ir astoņpadsmit gadus vecais students Jazis, kurš nokļūst barikāžu vidē, kas kļūst par viņa pieaugšanas pagrieziena punktu. “Janvāris” ir filma par mēnesi, kad faktiski izšķīrās Baltijas valstu neatkarība, kur kolektīvās cīņas par tautas brīvību veidoja arī jaunu cilvēku brīvības izpratni un izaugsmi, norādījuši filmas veidotāji.   

Filma top studijā “Mistrus Media” ar Nacionālā Kino centra, Kultūras ministrijas, Latviešu fonda, Lietuvas Kino centra, Polijas filmu institūta un starptautiskā kopražojumu fonda “Eurimages” atbalstu kā Latvijas, Lietuvas un Polijas kopražojums. Filmas uzņemšana turpināsies līdz šī gada marta beigām Rīgā, Rēzeknē un Viļņā.

Ņemot vērā filmēšanu un tās sagatavošanas darbus, no piektdienas, 26.februāra, Saeimas tuvumā periodiski iespējami gājēju kustības ierobežojumi. Filmēšana noritēs, filmas veidotājiem ievērojot stingru epidemioloģiskās drošības protokolu Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanai.

Pirms 30 gadiem - 1991.gada janvārī - Latvijas iedzīvotāji Rīgā un citās pilsētās ap stratēģiski svarīgākajiem objektiem veidoja barikādes, lai tos pasargātu no iespējamā padomju bruņoto spēku uzbrukuma. Tā bija brīvprātīga nevardarbīgas pretošanās akcija ar mērķi aizstāvēt Latvijas valsts neatkarību.

Pie Saeimas nama jau iepriekš uzņemtas epizodes, kas ataino barikāžu laiku: 2010.gadā šeit notika filmēšanas darbi vācu režisora Hansa Šteinbihlera (Hans Steinbichler) mākslas filmai „Das Blaue vom Himmel”.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde