Vita Anda Tērauda: Covid-19 vakcīnu nodrošināšanai ir svarīga operatīva un koordinēta rīcība

(02.12.2020.)

Lai pēc iespējas agrāk Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, arī Latvija, saņemtu Covid-19 vakcīnas, ļoti svarīga ir operatīva un koordinēta rīcība šajā jautājumā, trešdien, 2.decembrī, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. Deputāti šodien sprieda par samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošanu šīm vakcīnām.

Latvija atbalsta Vācijas prezidentūras sagatavotos kompromisa priekšlikumus un cer uz koordinētu rīcību ES līmenī, lai drīzumā Covid-19 vakcīnas būtu pieejamas. Atbalstām ierosinātos ārkārtas pasākumus, lai līdz 2022.gada 31.decembrim Covid-19 vakcīnām tiktu attiecināti PVN likmju izņēmuma noteikumi, ļaujot dalībvalstīm piemērot samazināto vai nulles procentu PVN likmi ar tiesībām atskaitīt priekšnodokli, informēja V.A.Tērauda.

Ņemot vērā Latvijas valdības lēmumu cilvēkus vakcinēt bez maksas, tas īstermiņā ietekmēs budžeta resursus, taču Covid‑19 apkarošanas gadījumā daudz nozīmīgāka būs vidējā un ilgtermiņa ietekme uz kopējo tautsaimniecības aktivitāti un iedzīvotāju veselību, norādījusi Finanšu ministrija.

Šobrīd neviens no ražotājiem, kuri ir informējuši par vakcīnu pētījumu gaitu, vēl nav reģistrējis Covid-19 vakcīnas. Tomēr atbildīgās iestādes jau gatavojas brīdim, kad vakcīna būs reģistrēta un pieejama. Nacionālais veselības dienests ir noslēdzis vienošanos par vakcīnu piegādi ar četriem vakcīnu ražotājiem – “AstraZeneca”, “Johnson & Johnson (Janssen)”, “BioNTech/Pfizer”, “CureVac”, atsaucoties uz Veselības ministrijas (VM) sniegto informāciju, informēja V.A.Tērauda.

Eiropas Komisija rekomendējusi apsvērt prioritāri vakcinējamās personu grupas, ņemot vērā situāciju katrā valstī. VM ir noteikusi, ka vispirms vakcīnas saņemtu veselības aprūpes darbinieki, tad sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki un tad secīgi personas vecumā virs 60 gadiem, cilvēki ar hroniskām slimībām, operatīvo dienestu darbinieki un izglītības iestāžu darbinieki. Šobrīd atbildīgās iestādes strādā pie jautājumiem, kas saistīti ar Covid-19 vakcīnu loģistikas ķēdi, lai būtu iespējams vakcīnas piegādāt uz vakcinācijas iestādēm, uzglabāt tās atbilstoši prasībām, kā arī organizēt pašu vakcinācijas procesu, kas ikvienā valstī būs izaicinājums, jo vakcinēties būs iespēja ļoti lielam cilvēku skaitam, apliecinājusi VM.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt