Deputāti kopsēdē apspriež Eiropas Revīzijas palātas ziņojumu

(17.11.2020.)

Eiropas lietu un Publisko izdevumu un revīzijas komisiju deputāti otrdien, 17.novembrī, kopsēdē apsprieda Eiropas Revīzijas palātas ziņojumu.  Ziņojumā apkopota informācija par 2019.gada pārskatiem par Eiropas Savienības (ES) vispārējo budžetu un Eiropas Attīstības fondu. Tika vērtēti izlases kārtā izvēlēti dalībvalstu darījumi, tai skaitā divi Latvijas ES fondu projekti.

Eiropas strukturālo un investīciju fondu apgūšana dalībvalstīs, arī Latvijā, joprojām ir lēnāka, nekā plānots. Līdz 2019.gada beigām pašreizējā septiņu gadu budžeta priekšpēdējā gadā bija izmaksāti tikai 40 procenti no pieejamā finansējuma, teikts ziņojumā. Šāda pieeja var radīt riskus arī nākotnē, kad apgūstot daudzgadu budžetu, maksājumu pieprasīšana tiek atlikta uz finanšu perspektīvas beigām, tādējādi izraisot maksājumu pieejamības krīzi, šodien deputātiem atzīmēja Eiropas Revīzijas palātas pārstāvis Mihails Kozlovs.

Attiecībā uz darījumu pareizību Eiropas Revīzijas palātas revidenti vērtē gan ieņēmumus, gan izdevumus. Par 2019.gada izdevumiem ir sniegts negatīvs atzinums, jo ir konstatēts samērā augsts kļūdu procents, kas galvenokārt, parādās augsta riska izdevumu kategorijā.

Nākotnē plānota ciešākas sadarbības veidošana starp Eiropas Revīzijas palātu un Saeimu, kā platformu izmantojot Eiropas lietu komisiju un Publisko izdevumu un revīzijas komisiju, informēja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita AndaTērauda.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī