Saeima apstiprina valdības lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu saistībā ar straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos

(10.11.2020.)

Saeima otrdien, 10.novembrī, ārkārtas sēdē izskatīja un atbalstīja valdības lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu saistībā ar straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos un pieaugošo veselības nozares pārslodzes risku.  

Lēmums paredz izsludināt visā valstī ārkārtējo situāciju līdz šī gada 6.decembrim.

Ārkārtējās situācijas laikā noteikta virkne ierobežojošu pasākumu, tostarp lemts atcelt un aizliegt visus publiskos pasākumus klātienē. Minētais aizliegums neattiecas uz ārtelpās organizētām sapulcēm, gājieniem un piketiem, kuros piedalās ne vairāk kā 50 cilvēki.

Privātos pasākumos atļauts pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēkiem vienlaikus un ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām. Bērēs atļauts pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēkiem, bet vairāk nekā no divām mājsaimniecībām.

Tāpat aizliegti skaistumkopšanas (izņemot friziera), pīrsinga un tetovēšanas pakalpojumi, kā arī saimnieciskie pakalpojumi, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Aizliegums attiecas uz bāriem, naktsklubiem, diskotēkām, akvaparkiem, pirtīm, SPA, slidotavām, spēļu zālēm, bērnu viesību organizēšanas vietām, izklaides un atrakciju centriem un citām vietām. Lēmums paredz, ka ierobežojumi neattiecas uz atpūtu dabas takās. Savukārt sabiedriskās ēdināšanas vietās atļauts izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai.

Paredzēts, ka kultūrvietas, izstāžu norises vietas, sporta, reliģiskās darbības veikšanas vietas darbu var uzsākt ne agrāk kā plkst. 6.00 un beigt ne vēlāk kā plkst. 20.00, izņemot sporta centrus, kas darbību var beigt ne vēlāk kā plkst. 22.00.

Tāpat noteikts, ka brīvdienās un svētku dienās visos tirdzniecības centros var darboties tikai pārtikas veikali, aptiekas, tai skaitā veterinārās aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, grāmatnīcas, preses tirdzniecības vietas, higiēnas un saimniecības preču veikali, telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietas, kā arī preču izsniegšana, ja preces iegādātas, izmantojot distances saziņas līdzekļus.

Lemts pārtraukt arī mācību procesa norisi klātienē visās izglītības iestādēs un nodrošināt mācības attālināti. Izņēmums attiecas uz pirmsskolas izglītības programmas apguvi un vispārējās izglītības programmas apguvi no 1. līdz 6.klasei. Tāpat klātienē drīkst notikt profesionālās izglītības programmu praktiskās daļas apguve, kā arī augstākās izglītības programmu praktiskās daļas apguve, kura nepieciešama profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei un kuru nav iespējams veikt attālināti.

 

Pilns lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu: https://titania.saeima.lv/LIVS13/saeimalivs_lmp.nsf/webSasaiste?OpenView&restricttocategory=484/Lm13

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī