Saeima konceptuāli atbalsta atvieglotāku kārtību vides pieejamības nodrošināšanā cilvēkiem ar invaliditāti

(05.11.2020.)

Saeima ceturtdien, 5.novembrī, pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā, kas paredz atvieglotākus nosacījumus vides pieejamības nodrošināšanā pie dzīvojamām mājām personām ar invaliditāti.

Ierosinājums paredz tiesības dzīvokļa īpašniekam bez saskaņošanas ar pārējiem mājas iedzīvotājiem kopīpašumā esošajā daļā uzstādīt pacēlājus kāpņu telpā, atjaunot labiekārtotu laukumu vai piebraucamo ceļu, kā arī izbūvēt pandusu, ja dzīvoklim ir atsevišķa ieeja.

Tāpat grozījumi paredz iespēju bez saskaņošanas ar mājas iedzīvotājiem izveidot arī autostāvvietu cilvēkiem ar invaliditāti.

Lai gan vairākas pašvaldības jau nodrošina atbalstu dzīvojamo telpu pielāgošanā, šajā procesā joprojām pastāv daudz birokrātisko šķēršļu. Tostarp, lai pieņemtu lēmumu par mājas pielāgošanu iedzīvotājiem, kuriem ir apgrūtināta iekļūšana mājā, nepieciešams, lai par to nobalso vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašniekiem, uzsver likumprojekta autori.

Tāpat autori norādījuši, ka atbalstu, piemēram, mājas ieejas pārbūvei vairumā gadījumu nav iespējams iegūt, jo dzīvojamajos namos liela daļa iedzīvotāju nav sasniedzami vai arī dzīvo ārzemēs. Tāpat būtiski, ka personām ar invaliditāti nepieciešamo parakstu skaitu bieži vien ir neiespējami savākt, jo pašiem klātienē jāapmeklē dzīvokļu īpašnieki.

Par grozījumu virzību Saeimā atbildīgā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija iepriekš aicināja Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju sniegt priekšlikumus likumprojekta pilnveidošanai, lai atrisinātu vairākus jautājumus, tostarp par to, vai un kā plānotās izmaiņas vides pieejamības nodrošināšanā skars kopīpašumu, pārējos mājas dzīvokļu īpašniekus, zemes īpašniekus, informē komisijas priekšsēdētāja. 

Likuma grozījumi divos lasījumos vēl jāskata atbildīgajā komisijā un Saeimas sēdē.    

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī