Saeima konceptuāli atbalsta Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu tiesības pārtraukt bezpilota gaisa kuģa lidojums

(29.10.2020.)

Saeima ceturtdien, 29.oktobrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Ieslodzījuma vietu pārvaldes likumā, kas paredz pārvaldes amatpersonām tiesības pārtraukt bezpilota gaisa kuģa lidojumu, ja tas tiek veikts, pārkāpjot normatīvajos aktos noteiktās prasības. 

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka Ministru kabineta noteikumi paredz, ka bezpilota gaisa kuģa lidojumus atļauts veikt ne tuvāk par 500 metriem no ieslodzījuma vietām un to jaunbūvēm, izņemot gadījumu, kad lidojums ir saskaņots ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi. Savukārt pārvaldes praksē vairākkārt ir konstatēti gadījumi, kad bezpilota gaisa kuģi pārkāpj šīs prasības, tādējādi apdraudot ieslodzījuma vietu iekšējo kārtību un drošību. 

Pašlaik pārvaldes amatpersonām nav tiesiska pamata patstāvīgi rīkoties gadījumos, kad tiek konstatēts prettiesisks bezpilota gaisa kuģa lidojums virs ieslodzījuma vietas teritorijas un to jaunbūvēm. Tās var monitorēt situāciju, veikt operatīvo darbību, kā arī fiksēt bezpilota gaisa kuģu lidojumus, to pārkāpumus un novērst pārkāpumu rezultātā radītās sekas, nepieciešamības gadījumā sadarboties ar Valsts policiju. Tomēr nesankcionēta bezpilota gaisa kuģa lidojuma laiks ir īss un Valsts policija uz izsaukumu ierodas novēloti, skaidrots likumprojekta anotācijā. 

Tāpat ar likumprojektu plānots pilnveidot Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu darbības regulējumu, nosakot rīcību krīzes situācijās ieslodzījuma vietās, kā arī tiesības sadarboties ar citām iestādēm un šādas sadarbības ietvaru. 

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl divos lasījumos jāskata Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde