Deputāti uzsver ārlietu resorsa darba nozīmību pandēmijas laikā

(21.10.2020.)

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti trešdien, 21.oktobrī, uzsvēra ārlietu resorsa darba nozīmību, it īpaši vīrusa Covid-19 krīzes laikā. Deputāti pauda atbalstu Ārlietu ministrijas budžeta pieprasījumam nākamajam gadam, kā arī akcentēja izaicinājumus, ar ko ārlietu resoram būs jāsaskaras arī turpmākajos gados.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols uzsvēra, ka šogad, ņemot vērā Covid-19 radītos izaicinājumus, ministrija ir ieguldījusi apjomīgu darbu gan repatriācijas, gan citās jomās.

“Apsveicami, ka finansējumu šajā laikā nav plānots samazināt. Tas diplomātiskajam korpusam ir būtiski, piemēram, arī kvalifikācijas celšanai un citos būtiskos jautājumos, jo arī nākamajā gadā būs jāsaskaras ar daudziem izaicinājumiem. Atvērts gan paliek jautājums par līdzekļu palielinājumu palīdzības attīstības instrumentos, piemēram, palīdzības sniegšanai Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai. Tāpat svarīgi, lai netiktu skarts finansējums Latvijas iemaksām starptautiskajās organizācijās, it īpaši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā,” akcentēja R.Kols.

Ārlietu ministrs Edgards Rinkēvičs deputātus šodien informēja, ka Covid-19 krīze ir atstājusi sekas arī ārlietu resora darbā. Saistībā ar ārkārtējās situācijas ietekmi nākamgad būtisks samazinājums vairāk nekā 400 tūkstošu eiro apmērā paredzēts komandējumiem, sacīja ministrs, norādot, ka kopumā komandējumu un nenotikušu pasākumu dēļ līdz šim ir ietaupīti 1,8 miljoni eiro.

Ārlietu komisijas deputāti šodien arī atzinīgi vērtēja ieceri nākamā gada martā atvērt Latvijas vēstniecību Austrālijā. Komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka saistībā ar šīs vēstniecības atvēršanu būtu īstais laiks diskutēt par Latvijas klātesamības nodrošināšanu arī Dienvidamerikā, kur mūsu pārstāvniecības nav kopš pagājušā gadsimta četrdesmitajiem gadiem.

2021.gada Ārlietu ministrijas budžets plānots 71,6 miljonu eiro apmērā. Finansējums paredzēts diplomātisko un konsulāro misiju ārvalstīs darbības nodrošināšanai, iemaksām starptautiskajās organizācijās, attīstības sadarbības projektu īstenošanai, materiālās palīdzības nodrošināšanai ārkārtas situācijā ārvalstīs nonākušiem Latvijas valstspiederīgajiem, Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu un pasākumu īstenošanai, kā arī ministrijas centrālā aparāta darbības nodrošināšanai. Ministrija nodrošina 48 diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību ārvalstīs uzturēšanu, teikts ministrijas sniegtajā informācijā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt