Eiropas lietu komisija atbalsta stratēģiju par bioloģiskās lauksaimniecības attīstību un veselīgākas pārtikas sistēmu

(16.10.2020.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien, 16.oktobrī, atbalstīja Eiropas Komisijas stratēģiju “No lauka līdz galdam”, kas tostarp paredz bioloģiskās lauksaimniecības attīstību un veselīgākas pārtikas sistēmu.

Stratēģijas mērķis ir virzīties uz veselīgāku un ilgtspējīgāku Eiropas Savienības pārtikas sistēmu, apgādājot Eiropas iedzīvotājus ar veselīgu, cenas ziņā pieejamu un ilgtspējīgu pārtiku. Tāpat tās mērķis ir ierobežot klimata pārmaiņas, aizsargāt vidi un saglabāt bioloģisko daudzveidību, kā arī izvērst bioloģisko lauksaimniecību, norādīja komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

“Latvija kopumā atbalsta šīs stratēģijas mērķus, taču šodien komisijas deputātiem bija arī atšķirīgi viedokļi. Domas dalījās par to, cik ilgā laikā jāievieš šīs stratēģijas mērķi. Daži deputāti uz to raudzījās piesardzīgi, savukārt citi bija gatavi straujākai un ambiciozākai mērķu sasniegšanai,” akcentēja V.A.Tērauda. 

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvis šodien sēdē deputātus informēja, ka stratēģijā ir virkne mērķu, kas sasniedzami līdz 2030.gadam.

Kā galvenie un diskutablākie mērķi šajā stratēģijā ir ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu lietošanas un risku samazināšana par 50 procentiem, kā arī augsta riska šo līdzekļu lietošanas samazināšana par 50 procentiem. Tāpat stratēģija paredz būtiski samazināt augu barības vielu zudumus, tādējādi samazinot mēslošanas līdzekļu lietošanu vismaz par 20 procentiem, kā arī bioloģiskajā lauksaimniecībā izmantot vismaz 25 procentus no lauksaimniecībā izmantojamās zemes, būtiski palielinot bioloģiskās lauksaimniecības īpatsvaru. Dokuments arī paredz samazināt antibiotiku līdzekļu pārdošanas apjomu par 50 procentiem, kas paredzēts lauksaimniecības dzīvniekiem un akvakultūrai, norādīja ZM.

Stratēģija paredz arī daudzus citus mērķus, tostarp augstāku dzīvnieku labturības līmeni, zvejas produktu ilgtspējīgu ražošanu un vienkāršotu šķirņu sēklu reģistrāciju.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā