Eiropas lietu komisijas deputāti uzsver nepieciešamību ievērot pieņemtos lēmumus migrācijas un patvēruma politikas kontekstā

(07.10.2020.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 7.oktobrī, atkārtoti uzsvēra nepieciešamību respektēt un ievērot tos lēmumus, kas jau iepriekš ir pieņemti migrācijas un patvēruma politikas kontekstā.

Deputāti iepazinās ar Eiropas Komisijas (EK) izstrādāto priekšlikumu pakotni par jauno Migrācijas un patvēruma paktu, kā arī Iekšlietu ministrijas izstrādāto nacionālo pozīciju, gatavojoties 8.oktobrī plānotajai Eiropas Savienības iekšlietu ministru neformālajai padomei.

“Savstarpēja solidaritāte ir saistošs princips visām dalībvalstīm, un arī Latvija ir gatava dot savu ieguldījumu. Tomēr solidaritātes izpausmes var būt dažādas un tās īstenošanā ir nepieciešama elastība, kas respektē katras dalībvalsts nacionālo situāciju, ģeogrāfisko novietojumu, kapacitāti un iespējas,” uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Tāpat deputāti atkārtoti uzsvēra, ka šajā jautājumā ir nepieciešama pilnvērtīga Saeimas parlamentārā iesaiste, kā to nosaka Patvēruma likuma prasības. Tāpēc no atbildīgās ministrijas tiek sagaidīti detalizēti priekšlikumi, kas, respektējot regulējuma prasības, ļautu Saeimai pilvērtīgi iesaistīties šo EK tiesību aktu priekšlikumu izstrādē, norādīja V.A.Tērauda.

EK 23.septembrī nāca klajā ar jauno Migrācijas un patvēruma paktu, kā arī ar to saistītiem tiesību aktiem un nelikumdošanas iniciatīvām.

Pakta mērķis ir samazināt nedrošus un nelegālus migrācijas maršrutus, kā arī veicināt ilgtspējīgus un drošus legālās migrācijas ceļus. Paralēli tam uzmanība veltīta arī Eiropas Savienības partnerībai ar trešajām valstīm. Pakotne balstās uz progresu un kompromisiem, kuri jau ir tikuši panākti diskusijās par EK iepriekšējiem, 2016.gada priekšlikumiem kopējās Eiropas patvēruma sistēmas reformai, teikts Iekšlietu ministrijas ziņojumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā