Eiropas lietu komisija atbalsta pasākumus klimatneitralitātes sasniegšanai

(21.10.2020.)

Latvija kopumā atbalsta Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai vismaz par 55 procentiem nākamo desmit gadu laikā. Šādu nostāju trešdien, 21.oktobrī, pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti, atbalstot mūsu valsts pozīciju par EK paziņojumu Eiropas 2030.gada klimata politikas ieceru kāpināšanā.

“Svarīgs ir ne tikai gaisa piesārņojuma samazināšanas mērķis, bet arī līdzekļi, kā to sasniegt. Deputātus šodien interesēja Eiropas līmeņa programmas, kas būs pieejamas, lai Latvija sasniegtu uzstādītos klimata mērķus gan energoefektivitātē, gan transporta dekarbonizēšanā un lauksaimniecībā,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Eiropas Parlaments (EP) šī gada 8.oktobrī pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus Eiropas Klimata likumā. EP rosina kā 2030.gada mērķi noteikt 60 procentus siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu, turklāt klimatneitralitāti sasniedzot arī katras dalībvalsts līmenī, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā ziņojumā.

Tāpat deputāti šodien pauda atbalstu Eiropas Savienības (ES) Bioloģiskās daudzveidības stratēģijai, kas paredz palielināt aizsargājamās teritorijas gan uz sauzemes, gan jūrā, dažādus dabas atjaunošanas pasākumus, kā arī globālos izaicinājumus bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā.

Latvija atbalsta EK ieceri izstrādāt bioloģiskās lauksaimniecības rīcības plānu, tajā skaitā veicinot bioloģiskās lauksaimniecības tirgus izaugsmi, popularizēšanu un platību pieaugumu. Tomēr mērķis panākt, ka līdz 2030.gadam vismaz 25 procenti ES lauksaimniecībā izmantojamās zemes tiktu izmantota bioloģiskajā lauksaimniecībā, būs izaicinājums un cieši korelē ar pieejamo finansējumu, šodien deputātiem uzsvēra VARAM.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt