I.Mūrniece: kopā ar Šveici vēlamies rast inovatīvus risinājumus Covid-19 krīzes mazināšanai

(20.10.2020.)
VideoGalerija

Esam ieinteresēti ciešā sadarbībā ar Šveici, lai veicinātu inovācijas un rastu labākos risinājumus Covid-19 krīzes ietekmes mazināšanai, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, otrdien, 20.oktobrī, Saeimā tiekoties ar Šveices Konfederācijas Nacionālās padomes prezidenti Izabellu Morē (Isabelle Moret), kuras vadītā delegācija šajās dienās uzturas oficiālā vizītē Latvijā.

I.Mūrniece uzsvēra, ka Latvijā Šveici pazīst kā demokrātijas un brīvības zemi, un pauda gandarījumu par abu valstu attiecībām jau 100 gadu garumā. Šveice bija viena no pirmajām, kas nodibināja diplomātiskās attiecības ar mūsu valsti 1921.gadā, un tā ir konsekventi paudusi stingru nostāju, neatzīstot Latvijas inkorporāciju Padomju Savienībā. Latvijas parlamentā ir liela interese par parlamentāro dialogu ar Šveices kolēģiem, aktīvi darbojas deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Šveici.

Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi novērtēja sadarbību ar Šveici tās Finanšu palīdzības programmas ietvaros, Latvijā modernizējot tiesas, palīdzot skolām un pētniekiem, kā arī veicot padomju režīma laikā piesārņoto vietu sanāciju. Pateicoties šiem projektiem, Šveici labi pazīst arī Latvijas novados. Mēs atzinīgi vērtējam Šveices politisko apņemšanos īstenot jaunu finanšu palīdzības programmu un ceram uz tās drīzu uzsākšanu, tā I.Mūrniece.

Tikšanās laikā notika viedokļu apmaiņa par Eiropas Savienības (ES) un Šveices attiecībām. “Šveice ir nozīmīgs partneris ES ne tikai divpusēji, bet arī globālajos jautājumos. Esam ieinteresēti ciešā ES un Šveices sadarbībā, kuru sekmētu ES un Šveices Ietvarlīguma drīza noslēgšana”, sacīja I.Mūrniece. 

Šveices parlamentārieši interesējās par Latvijas pieredzi Covid-19 izplatības mazināšanā. I.Morē atzina, ka mūsu valsts pamatoti var lepoties, ka cīņai ar šo slimību ļoti īsā laikā ir ieviesusi mūsdienīgus digitālos risinājumus, piemēram, parlamenta darba digitālo platformu e-Saeima, kā arī iebraucēju kontroles sistēmu uz valsts robežām.

Ar I.Morē šodien Saeimā tikās arī Saeimas priekšsēdētājas biedre, deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Šveices parlamentu vadītāja Inese Lībiņa-Egnere, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda un Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Viesojoties Latvijā, I.Morē tiksies ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču un veselības ministri Ilzi Viņķeli.

Vēsturiski šī ir pirmā Šveices parlamenta prezidenta vizīte Latvijā. Pirms Latvijas Šveices Apakšpalātas prezidente viesojās Lietuvā, savukārt 22.oktobrī viņa dosies vizītē uz Igauniju.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157716541419561
Izmantošanas noteikumi: http://saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā