Cilvēktiesību komisija: sistēma, kas paredzēta noziedzīgi iegūtu līdzekļu izplatības ierobežošanai, apgrūtina NVO darbu

(07.10.2020.)

Esošajā sistēmā, kas paredzēta noziedzīgi iegūtu līdzekļu izplatības ierobežošanai, nav ņemta vērā nevalstisko organizāciju darbības specifika. Uz tām attiecinot tās pašas prasības, kas paredzētas uzņēmumiem, tiek apgrūtināta šo organizāciju darbība, trešdien, 7.oktobrī, sēdē sprieda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

“Nav pieņemams, ka bankās tiek slēgti nevalstisko organizāciju konti tikai tādēļ, ka šīs organizācijas nevar norādīt patieso labuma guvēju vai to valdēs nedarbojas organizācijas dibinātāji. Šīs prasības ir pretrunā ar nevalstisko organizāciju darbības principiem,” atzīmēja Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Uz sēdi aicinātie nevalstisko organizāciju pārstāvji deputātus iepazīstināja ar tiem kritērijiem, kas apgrūtina organizāciju sadarbību ar bankām, kā arī aicināja noteikt atsevišķas, sektoram piemērotas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadlīnijas, kas atvieglotu to sadarbību ar bankām. Tāpat organizāciju pārstāvji aicināja Finanšu izlūkošanas dienestu, izstrādājot ikgadējo pārskatu, tā tapšanā iesaistīt nevalstisko organizāciju pārstāvjus, kas ļautu labāk izvērtēt ar nozari saistītos noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskus.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, kā arī Finanšu izlūkošanas dienesta pārstāvji pauda gatavību meklēt risinājumus sēdē iezīmētajām problēmām. Atbildīgās institūcijas aicinātas tuvākajā laikā tikties ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un pēc mēneša informēt komisiju par rastajiem risinājumiem, sacīja A.Kaimiņš.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā