Pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību varēs iesniegt arī pēc pieteicēja atrašanās vietas

(01.10.2020.)

Saeima ceturtdien, 1.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā, kas cita starpā nosaka, ka pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību pirms prasības celšanas varēs iesniegt tiesai arī pēc pieteicēja atrašanās vietas, ja tas pieteicējam būs ērtāk.

Līdz šim spēkā esošā likuma redakcija paredzēja, ka pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību iesniedz tiesai pēc aizskāruma nodarīšanas vietas. Tiesību norma vēsturiski ieviesta ar mērķi, lai pieteikums tiktu iesniegts iestādē, kura ir pieteicējam ērtāk pieejama, pieņemot, ka vardarbība ģimenes konfliktos notiek tur, kur pieteicējs uzturas un dzīvo, atzīmē grozījumu autori. Grozījumi attieksies arī uz tiem pieteikumiem, kas tiesai nosūtīti ar policijas starpniecību.

Tāpat ar grozījumiem noteiktas to civillietu kategorijas, kuru izskatīšana būs Ekonomisko lietu tiesas kompetencē. Ekonomisko lietu tiesa kā pirmās instances tiesa izskatīs prasības, kas izriet no pārapdrošināšanas līgumiem, kā arī ieguldījumu pakalpojumu vai ieguldījumu blakuspakalpojumu līgumiem. Tāpat Ekonomisko lietu tiesas kompetencē būs Eiropas Savienības dalībvalstu ieguldītāju prasības pret Latvijas valsti par ieguldījumu aizsardzību.

Ekonomisko lietu tiesa kā pirmās instances tiesa izskatīs prasības, kas izriet no koncernu tiesiskajām attiecībām; prasības, kas izriet no kapitālsabiedrības dalībnieku (akcionāru) savstarpējām tiesiskajām attiecībām; prasības, kas izriet no finanšu nodrošinājuma līgumiem; prasības, kas izriet no kapitālsabiedrību darījumiem ar saistītajām personām Komerclikuma un Finanšu instrumentu tirgus likuma izpratnē; prasības, kas izriet no uzņēmumu pārejas un sabiedrības reorganizācijas, izņemot darbinieku prasījumus; prasības par līgumsaistību izpildi starp būvniecības procesa dalībniekiem; prasības par konkurences tiesību pārkāpumiem; prasības par kapitālsabiedrības dalībnieku (akcionāru) sapulces lēmumiem; pieteikumus par kredītiestāžu likvidāciju un maksātnespēju.

Vienlaikus otrajā lasījumā Saeima atbalstīja grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz noteikt Ekonomisko lietu tiesai piekritīgās lietas par noziedzīgiem nodarījumiem. Tostarp plānots noteikt, ka Ekonomisko lietu tiesa izskatīs krimināllietu, ja persona saukta pie kriminālatbildības par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem, no kuriem smagākais vai kāds no smagākajiem noziedzīgajiem nodarījumiem ir piekritīgs izskatīšanai Ekonomisko lietu tiesai Lai šie grozījumi stātos spēkā, tie parlamentam jāpieņem vēl trešajā – galīgajā – lasījumā.

Saeima lēmumu par Ekonomisko lietu tiesas izveidi pieņēma šā gada jūnijā, un plānots, ka tiesa darbību uzsāks 2021.gadā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt