Valsts pārvaldes komisijā pārrunā jaunā pašvaldību likuma izstrādi

(26.08.2020.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 26.augustā, iepazinās ar jaunā pašvaldību likuma projekta izstrādi, kā arī pārrunāja likumprojektā iekļaujamos jautājumus un piedāvātos risinājumus, kas paredz uzlabot pašvaldību darba tiesisko regulējumu. 

“Jauns likums ir ļoti aktuāls, tostarp jaunajām novadu pašvaldībām, kas izveidosies pēc administratīvi teritoriālās reformas, jau laikus jāsaprot, kas mainīsies līdzšinējā pašvaldību darba regulējumā, lai varētu sekmīgi uzsākt darbu,” pauda Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Inga Goldberga. 

Deputātus par līdzšinējo darbu likuma projekta izstrādē informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, atzīmējot līdzšinējos problēmjautājumus un piedāvātos risinājumus, kas identificēti Ministru kabinetā apstiprinātajā informatīvajā ziņojumā. Ministrijā aktīvi strādājot darba grupa, kurā iesaistītas vairākas institūcijas un sabiedrisko organizāciju, kā arī pašvaldību pārstāvji, lai līdz oktobra beigām jauno likumprojektu varētu iesniegt Ministru kabinetā. 

Jaunajā regulējumā paredzēts precizēt likuma mērķi, pašvaldības un tās administrācijas definīciju, funkciju formulējumu, kā arī precizēt institūciju un amatpersonu kompetenci, ievērojot varas dalīšanas principu un funkciju izpildes efektivitāti. Savukārt līdzšinējo prasību par katra pagasta vai pilsētas pārvaldes izveidošanu plānots aizstāt ar tiesībām pašvaldībai pašai lemt par tās izveidi.   

Tāpat jaunajā regulējumā paredzētas vairākas izmaiņas pašvaldības domes un komiteju darbībā, lēmumu un saistošo noteikumu pieņemšanas kārtībā. Plānots, ka, sasaucot ārkārtas sēdi, būs jāpamato tās nepieciešamība, savukārt pašvaldības komitejās varēs darboties neierobežots deputātu skaits proporcionāli politiskajai pārstāvniecībai. 

Ministrija darbu turpinās, jo jāapspriež vēl virkne citu jautājumu. To vidū ir ierosinājums ieviest pašvaldības domes sēdes reglamentu, precizēt pašvaldības saistošo noteikumu kontroles funkciju atbildīgajā ministrijā, kā arī pārskatīt amatu savienošanas ierobežojumus deputātiem. Tāpat vēl ir apspriežami jautājumi par iedzīvotāju valdēm un iesaisti pašvaldības darbā, kā arī paredzēta diskusija par atteikšanos no pirmpirkuma tiesību izmantošanas uz pašvaldības administratīvajā teritorijā atsavināmu nekustamo īpašumu, deputātus informēja J.Pūce.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā