Gatis Eglītis: augstās aizdevumu procentu likmes ir būtisks izaicinājums, kas bremzē valsts kopējo ekonomisko aktivitāti

(06.08.2020.)

Latvijā joprojām ir augstākās aizdevumu procentu likmes Eirozonā. Šie rādītāji ir satraucoši, jo ietekmē investīciju līmeni, kā arī kopējo ekonomisko aktivitāti valstī. Būtiski rast risinājumus, jo arī ar mikrolīmeņa uzlabojumiem varam šo situāciju mainīt. To ceturtdien, 6.augustā, uzsvēra Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Finanšu sektora uzraudzības apakškomisijas priekšsēdētājs Gatis Eglītis.

Latvijas bankas ekonomists Mārtiņš Bitāns apakškomisijas sēdē atzīmēja, ka galvenais monetārās politikas mērķis ir padarīt finansējumu pieejamāku. Atšķirībā no vairuma valstu, kurās aizdevumu procentu likmes salīdzinājumā ar 2015.gadu pakāpeniski samazinās, Latvijā likmes ir saglabājušās līdzīgā līmenī, pauda M.Bitāns.

G.Eglītis akcentēja nepieciešamību aktīvāk uzrunāt potenciālos reģiona investorus, atzīmējot, ka finanšu sektora starptautiskā reputācija ir uzlabojusies un ir veikti vairāki nozīmīgi uzdevumi tās stiprināšanai, tostarp izveidojot Ekonomisko lietu tiesu, kas savu darbību uzsāks nākamgad.

Arī Finanšu nozares asociācijas pārstāvji sacīja, ka Latvijas bankas ir stiprinājušas savu kapitāla bāzi un pilnveidojušas risku pārvaldi, lai valsts finanšu sistēma būtu stabila un droša noguldītājiem.

Nozares lietpratēji akcentēja, ka augsto aizdevumu procentu likmju mazināšanai būtiski stiprināt tiesisko vidi un pievērst pastiprinātu uzmanību ēnu ekonomikas apkarošanai, jo ēnu ekonomikai ir negatīva ietekme gan uz tautsaimniecības kreditēšanas straujāku pieaugumu un ilgtspēju, gan kapitāla tirgus attīstību. Tāpat sēdē tika uzsvērta finanšu pratības veicināšana.

Deputāti pārsprieda arī uzņēmuma ienākuma nodokļa reformas ietekmi uz kreditēšanu. Kā atzīmēja Finanšu nozares asociācijas pārstāvji, kopumā pieprasījums pēc kredītresursiem mazinās, taču uzsvēra, ka precīzāki dati, no kuriem izdarīt konkrētākus secinājumus, būs pieejami septembra beigās.

Apakškomisija jautājumu par aizdevumu procentu likmēm plāno atkārtoti skatīt sēdē pēc pusgada, lai varētu izvērtēt veikto izmaiņu ietekmi, informēja G.Eglītis.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā