Plāno noteikt administratīvo atbildību nepilngadīgajiem par tabakas izstrādājumu un alkoholisko dzērienu glabāšanu

(27.05.2020.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 27.maijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Tie paredz noteikt nepilngadīgajiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem administratīvo atbildību par tabakas izstrādājumu, kā arī alkoholisko dzērienu glabāšanu un enerģijas dzērienu lietošanu.

Likumprojektā noteikta administratīvā atbildība par enerģijas dzērienu lietošanu, kā arī alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu vai atrašanos to ietekmē, kā arī par alkoholisko dzērienu iegādāšanos vai glabāšanu.

Tāpat atbildība paredzēta par pārkāpumiem - smēķēšanu, lietošanu, iegādāšanos vai glabāšanu -, kas saistīti ar tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm. Administratīvā atbildība paredzēta arī par nepilngadīgo iesaistīšanu smēķēšanā, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu, kā arī enerģijas dzērienu lietošanā.

Minētās normas nepieciešamas, lai nodrošinātu konsekventu Bērnu tiesību aizsardzības likumā iekļauto nosacījumu ievērošanu attiecībā uz bērna aizsardzību no smēķēšanas, alkoholisko un enerģijas dzērienu ietekmes, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Likumprojekta anotācijā uzsvērts, ka administratīvo sodu nepilngadīgajam vecumā no 14 līdz 18 gadiem piemēro, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošana konkrētajā gadījumā nav bijusi lietderīga. Iecerēts, ka par attiecīgajiem pārkāpumiem sods nepilngadīgajiem būs robežās no divām līdz septiņām naudas soda vienībām. Saskaņā ar Administratīvās atbildības likumu viena naudas soda vienība ir pieci eiro.

Tāpat ar likuma izmaiņām plānots noteikt, ka pašvaldību administratīvās komisijas vai pašvaldību administratīvās komisijas bērnu lietu apakškomisijas priekšsēdētāja vietniekiem un locekļiem, kuri nav apguvuši speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā, tās jāapgūst ne vēlāk kā līdz 2020.gada 30.novembrim.

Lai grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā stātos spēkā, tie trešajā – galīgajā – lasījumā vēl jāskata Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt