Saeima atbalsta jaunus papildu pasākumus ar mērķi ierobežot koronavīrusa Covid-19 izplatību

(03.04.2020.)

Saeima piektdien, 3.aprīlī, ārkārtas sēdē apstiprināja Ministru kabineta lēmumu noteikt papildu pasākumus ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību ārkārtējās situācijas laikā. 

Grozījumi Ministru kabineta rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu paredz, ka komersantam, kura darbinieki pēc darba ārvalstīs ierodas Latvijā, ir pienākums nogādāt viņus līdz dzīvesvietai, neizmantojot sabiedrisko transportu.

Tāpat noteikts, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai jāsniedz atbalsts komersantiem, kuru darbiniekiem nepieciešams atgriezties Latvijā, kā arī komersantiem, kuriem pasūtījumu izpildei nepieciešams nosūtīt darbiniekus darbam uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm vai ievest ārvalstu darbiniekus Latvijā.

Paredzēts arī, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) varēs pieņemt lēmumu par sabiedrisko mediju satura nodošanu citiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem arī attiecībā uz saturu, kas saistīts ar Lieldienu svētkiem. Iepriekš jau bija noteikts, ka NEPLP ārkārtējās situācijas laikā var nodot Latvijas sabiedrisko mediju veidotos un pārraidītos ziņu un informatīvi analītiskos raidījumus bezatlīdzības lietošanā citiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kā arī lemt par to lietošanas pārtraukšanu.

Tāpat grozījumos noteikts, ka epidemioloģiskās drošības pasākumos iesaistītajām institūcijām atbilstoši to darbības uzdevumiem jāplāno individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu rezerves vismaz trim mēnešiem, kā arī jāsadarbojas atbilstoši izstrādātajam individuālo aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu iegādes, piegāžu drošības, uzglabāšanas un izdales algoritmam.

Tostarp paredzēts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests uzturēs institūciju prioritāro vajadzību sarakstu, savukārt Aizsardzības ministrija koordinēs ražotāju un tirgotāju iesaisti un, ja nepieciešams, sagatavos mobilizācijas pieprasījumus kritisko izejvielu, produktu un materiāltehnisko līdzekļu piegādēm kritisko pakalpojumu sniedzējiem.

Ministru kabineta rīkojums saistībā ar ārkārtējo situāciju ir spēkā kopš tā pieņemšanas brīža, attiecīgi 2.aprīļa.

 

Pilns lēmums: https://titania.saeima.lv/LIVS13/saeimalivs_lmp.nsf/webSasaiste?OpenView&restricttocategory=371/Lm13

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā