Saeimas priekšsēdētāja jauniešiem Ēnu dienā vēl saglabāt zinātkāri un tiekties pēc labas izglītības

(12.02.2020.)

“Saglabājiet zinātkāri un centieties iegūt labu izglītību! Lai nekas jūs nespēj apturēt, ja jums ir savs sapnis un zināt, ko vēlaties sasniegt,” jauniešiem, kuri šodien, 12.februārī, apmeklēja Saeimu Ēnu dienā, vēlēja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. 

“Jūs noteikti gūsiet panākumus, ja mācīsieties profesiju, kas jums patīk un padodas. Neatkarīgi no tā, kādu darbu jūs darīsiet, vēlu jums vienmēr saglabāt augstāko mērķi – strādāt Latvijas labā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

Uzrunājot parlamenta “ēnas”, Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Saeima pārstāv visus valsts pilsoņus un tā ir vieta, kur top mūsu valsts likumi. Ja vēlētājs deputātam ir uzticējis strādāt parlamentā, tad viņa pienākums ir strādāt tautas un valsts labā. “Visus svarīgākos lēmumus pilsoņi un Saeima ir pieņēmuši demokrātiski, parlamentārā ceļā. Saeima ir augstākais likumdevējs, un deputātiem ir uzticēta milzīga atbildība, kas ikvienam deputātam ir jāattaisno,” teica I.Mūrniece, atzinīgi vērtējot jauniešu vēlmi “ēnot” tieši parlamentā, lai paši varētu savām acīm redzēt to, ko dara Saeimā. 

Stāstot par Saeimas Sēžu zāli, kur Ēnu dienā pulcējās jaunieši, I.Mūrniece uzsvēra tās vēsturisko nozīmi. “Šajā zālē pirms 100 gadiem pirmo reizi sanāca Satversmes sapulce, ar ko Latvijā aizsākās parlamentārā demokrātija, kā arī šeit pirms 30 gadiem tika pieņemta deklarācija par Latvijas neatkarības atjaunošanu,” teica I.Mūrniece. 

I.Mūrniece aicināja jauniešus šī gada 17.aprīlī piedalīties 10.Jauniešu Saeimā, kur paši var izmēģināt savus spēkus, iejūtoties deputātu darbā – nākt klajā ar idejām, iegūt tām atbalstītājus un tās aizstāvēt. 

Šodien Saeimā viesojās vairāk nekā 180 skolu jaunieši, kas bija gan Saeimas deputātu un darbinieku, gan arī ministru un žurnālistu ēnas. “Ēnām” Saeimā bija iespēja iepazīt parlamenta darbu, likumu tapšanas gaitu, kā arī deputātu un darbinieku ikdienas darba pienākumus. 

Ēnu dienā skolēni tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, apmeklēja parlamenta komisiju sēdes un citus Saeimas pasākumus. Tāpat skolēni varēja piedalīties atjautības konkursā, kā arī uzzināt par Jauniešu Saeimu un skolu programmu “Iepazīsti Saeimu!”. 

Parlaments ir viena no valstī populārākajām “ēnošanas” vietām. Saeima Ēnu dienā piedalās jau divpadsmito gadu pēc kārtas, un šajos gados deputātus un darbiniekus ēnojuši teju 2600 skolēni. 

Ēnu diena ir plaši atzīts organizācijas Junior Achievement karjeras izglītības pasākums 1.-12. klašu skolēniem. Tā mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādām nozarēm un profesijām, lai palīdzētu jauniešiem pieņemt lēmumu par izglītības un profesijas izvēli nākotnē. 

Fotogrāfijas no Ēnu dienas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157713076374452
Izmantošanas noteikumi: Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā