Saeimā saņemts par 1,5 tūkstoti vairāk iesniegumu

(29.01.2020.)

Saeimā no nevalstiskajām organizācijām un iedzīvotājiem pērn saņemti teju 5,5 tūkstoši iesniegumu, kas ir par 1,5 tūkstoti vairāk nekā iepriekšējā gadā. Kopumā kopš 2009.gada 29.janvāra, kad dibināts Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrs, parlamentā saņemto iesniegumu, tostarp kolektīvo, skaits pārsniedz jau 65 tūkstošus.

Atvērtība un sadarbība ar sabiedrību ir viena no parlamenta darba prioritātēm, un būtisku ieguldījumu Saeimas dialogā ar sabiedrību sniedz tieši Apmeklētāju centrs. Tas ikvienam interesentam nodrošina nepastarpinātu informāciju par Saeimas darbu, kā arī īsteno dažādus projektus.

Apmeklētāju centrā tā vienpadsmitā darbības gada laikā viesojušies vairāk nekā 1,8 tūkstoši cilvēku, bet kopumā, kopš centra dibināšanas, tā durvis vēruši jau vairāk nekā 24,5 tūkstoši apmeklētāju.

Centrā iespējams ne vien iegūt plašāku informāciju par Saeimas darbu, bet arī klātienē tikties ar parlamenta deputātiem un amatpersonām, iepriekš par to vienojoties. Pērn audzis to cilvēku skaits, kuri izmantojuši šo iespēju, un kopumā centra 11 darbības gadu laikā centrā tikušies teju 8000 cilvēku. Savukārt uz Saeimas informatīvo e-pastu šajā laikā saņemti vairāk nekā 14 tūkstoši elektronisko vēstuļu, bet uz informatīvo tālruni – 12,5 tūkstoši zvanu.

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par parlamenta darbu, Saeima īsteno virkni informatīvi izglītojošu projektu, kas galvenokārt paredzēti jauniešu auditorijai. Viens no šādiem pasākumiem ir “Jauniešu Saeima”, kas ik gadu parlamentā pulcē 100 jauniešus, kuri vēlas klātienē un nepastarpināti iepazīt likumdevēja darba specifiku. Darbība Jauniešu Saeimā ir pietuvināta reālajam parlamenta darbam – likumu izstrādes procesam komisijās un debatēm Saeimas sēdēs.

Tāpat parlaments īsteno izglītojošu skolu programmu “Iepazīsti Saeimu”, kas sniedz iespēju izprast parlamenta darbu un interaktīvā veidā noskaidrot, kā likumdošana ietekmē viņu dzīvi un kā viņi paši var ietekmēt Saeimas darbu. Programmas mērķis ir ieinteresēt jauniešus par politiskajiem procesiem Latvijā, rosināt sekot tiem līdzi un iesaistīties, kā arī izglītot par Saeimu un tās struktūru, likumdošanu, deputātu darbu, demokrātiju un sabiedrības līdzdalību.

Saeima ir arī viens no lielākajiem “ēnu devējiem” mūsu valstī, un arī šogad 12.februārī vērs savas durvis “ēnām”. Parlaments šajā projektā piedalīsies jau divpadsmito gadu, un līdz šim Saeimas deputātus un darbiniekus “ēnojuši” jau gandrīz 2,4 tūkstoši jauniešu.

Saeimā tiek rīkotas arī dažādas konferences, diskusijas, apbalvošanas, tematiskās izstādes un konkursi jauniešiem. Tāpat parlaments ik gadu rīko Atvērto durvju dienu, piedalās gaismas festivālā “Staro Rīga”, kā arī Muzeju naktī. Deputāti un darbinieki piedalās arī Ziemassvētku labdarības akcijā un Donoru dienā, kā arī sporta spēlēs.

Lai skaidrotu Saeimas darbu, tiek izstrādāti dažādi informatīvi izglītojoši materiāli, piemēram, infografikas, videomateriāli, prezentācijas un faktu lapas. Ikvienam ir iespēja nepastarpināti sekot līdzi notikumiem un aktualitātēm parlamenta Facebook, Twitter, Flickr un Instagram kontos, kā arī YouTube kanālā.

Apmeklētāju un informācijas centrs atrodas Rīgā, Jēkaba ielā 16 (ieeja no Trokšņu ielas). Tas pieņem apmeklētājus darbdienās no pulksten 9.00 līdz 16.30. Apmeklējot centru, nav nepieciešama caurlaide. Uzziņas iespējams saņemt ne tikai klātienē, bet arī zvanot uz Saeimas informatīvo tālruni 67087321 vai rakstot e-pastu uz info@saeima.lv.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt