Dienesti apliecina gatavību jaunā koronavīrusa iespējamai ienākšanai Latvijā

(28.01.2020.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 28.janvārī, sēdē iepazinās ar atbildīgo iestāžu ziņojumiem par gatavību situācijai, ja Latvijā tiktu konstatēta jaunā koronavīrusa paveida izraisīta saslimšana.

Pasaulē izplatās jauns koronavīrusa paveids, un ir konstatēti saslimšanas gadījumi arī vairākās Eiropas valstīs. Latvijas atbildīgie dienesti komisijā šodien apliecināja, ka seko līdzi slimības izplatībai pasaulē un veikuši priekšdarbus, lai spētu kontrolēt tās iespējamu ienākšanu mūsu valstī. Tuvākajās dienās būs pieejami testa komplekti vīrusa laboratoriskai apstiprināšanai, mediķi ir gatavi pacientu izolēšanai un ārstēšanai. Pieaugušos, kurus skārusi vīrusa infekcija, plānots stacionēt Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, bet bērnus – Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Jaunā vīrusa simptomi ir līdzīgi kā akūtām elpceļu saslimšanām, taču nav pamata bažām, ka pacientiem ar saaukstēšanās pazīmēm no reģioniem būs jādodas uz Rīgas slimnīcām. Kā apliecināja speciālisti, būtisks faktors, lai lemtu par hospitalizāciju, ir pacienta uzturēšanās Ķīnas reģionā, kuru skāris slimības uzliesmojums.

Kā uzsver Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride, nepieciešams adekvāti novērtēt esošo situāciju un izvairīties no panikas: “Mums jāapzinās, ka šis vīruss nav tik bīstams un lipīgs kā atsevišķas citas Latvijā sastopamas infekcijas slimības. Inficēšanās risks ir zems. Saslimšanas iespēju var mazināt, regulāri mazgājot rokas un izvairoties no kontakta ar cilvēkiem, kuriem ir saaukstēšanās simptomi.”

Deputāti aicināja atbildīgās iestādes aktīvi un cilvēkiem saprotamā valodā skaidrot vīrusa izplatības iespējas un saslimšanas risku, lai mazinātu nepamatotas spekulācijas. Būtiski paskaidrot arī pavisam vienkāršas lietas, piemēram, ka vīruss nav dzīvotspējīgs apkārtējā vidē un tas nevar ieceļot Latvijā ar pasta sūtījumu no Ķīnas.

Kā skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvji, jaunā koronavīrusa 2019-nCoV simptomi parasti ir viegli vai vidēji smagi un skar augšējos elpošanas ceļus. Pacienti sūdzas par drudzi, galvassāpēm, nogurumu, iesnām, klepu, muskuļu sāpēm. Komplikācijas parasti skar gados vecākus cilvēkus ar vāju imūnsistēmu. 

Saskaņā ar SPKC datiem patlaban pasaulē laboratoriski ir apstiprināti vairāk nekā 4 500 jaunā vīrusa izraisīti saslimšanas gadījumi un 106 nāves gadījumi. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt