Saeima pagarina termiņu Latvijas karavīru dalībai pretterorisma operācijā Irākā

(23.01.2020.)

Saeima ceturtdien, 23.janvārī, pieņēma lēmumu pagarināt termiņu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalībai pretterorisma operācijā Irākā līdz 2022.gada 1.februārim. 

Šobrīd Latvija 10 instruktoru sastāvā īsteno Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā. NBS kontingents ir iesaistīts tikai ar militāro apmācību saistītos uzdevumos, teikts lēmuma anotācijā. 

Saeima 2016.gada 14.janvārī nolēma nosūtīt NBS karavīrus dalībai pret teroristisko organizāciju organizāciju ISIL/Da'esh vērstajā starptautiskās koalīcijas militārajā operācijā Irākā šīs valsts militāro spēku apmācībai līdz 2018.gada 1.februārim. Savukārt 2017.gada 7.decembrī ar Saeimas lēmumu NBS karavīru dalība šajā operācija tika pagarināta līdz 2020.gada 1.februārim. 

ISIL/Da’esh Irākā un Sīrijā darbojas pagrīdē, un tā kaujinieki turpina izvērst uzbrukumus Irākas un Sīrijas kurdu apdzīvotajās teritorijās, kā arī izplešas globāli un ļoti ātri adaptējas. Ir būtiski nepieļaut, lai grupējums gūst lielu atbalstu citviet, kas tam dotu iespēju attīstīties ārpus Irākas un Sīrijas teritorijām, teikts lēmuma anotācijā. 

Tāpat anotācijā norādīts, ka nepieciešams turpināt sniegt ieguldījumu starptautiskajā drošībā, nodrošinot Latvijas iesaisti Irākas drošības spēku attīstībā un nostiprināšanā, veicot to apmācību, kā arī atbalstīt sabiedrotos viņu centienos apturēt ISIL/Da’esh uzbrukumus un nepieļaut to tālāku izplešanos un ietekmes palielināšanos.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā