Saeima konceptuāli atbalsta grozījumus Sporta likumā, kas paredz papildināt regulējumu antidopinga jomā

(17.06.2021.)

Saeima ceturtdien, 17.jūnijā, pirmajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Sporta likumā, kas paredz papildināt regulējumu antidopinga jomā un pārņemt Pasaules Antidopinga kodeksā noteiktās prasības.

Ar grozījumiem paredzēts likumā nostiprināt Latvijas Antidopinga biroja kompetenci sagatavot un apstiprināt ne vien ikgadējo dopinga kontroļu analīžu plānu un ikgadējo pārbaudāmo sportistu reģistru, bet sagatavot arī citus pārbaudāmo sportistu nacionālos reģistrus, tai skaitā iekļaujot prasības attiecībā uz informāciju par sportistu atrašanās vietu.

Tāpat plānots precizēt Latvijas Antidopinga biroja tiesības gadījumos, kad konstatēts antidopinga noteikumu pārkāpums. Šobrīd birojs ir tiesīgs noteikt sportistam pagaidu aizliegumu piedalīties sporta sacensībās, un aizliegums neattiecas uz citām darbībām sporta jomā, piemēram, treniņu vadīšanu vai dalību sporta pasākumos. Grozījumi paredz papildināt regulējumu ar aizliegumu veikt jebkādu darbību sporta jomā, izņemot individuālas fiziskās aktivitātes un dalību biroja apstiprinātā izglītības vai rehabilitācijas programmā. Tāpat paredzēts, ka pagaidu aizliegums attieksies arī uz sporta darbiniekiem.

Gadījumos, kuros sportists atzīst antidopinga pārkāpuma izdarīšanu, kā arī piekrīt noteiktajām sankcijām, Latvijas Antidopinga birojs varēs noslēgt vienošanos par pārkāpuma atzīšanu un sankciju pieņemšanu, paredz konceptuāli atbalstītie grozījumi. Šobrīd likumā noteikts, ka birojs, konstatējot antidopinga noteikumu pārkāpumu, vēršas Disciplinārajā antidopinga komisijā, kas lemj par tālāku rīcību un soda sankciju piemērošanu.

Grozījumi ļautu būtiski samazināt izmaksas uz komisijas darbu lietās, kurās sportisti vai sporta darbinieki neizrāda interesi par konstatēto antidopinga noteikumu pārkāpumu, kā arī dotu iespēju censties panākt vienošanos ar sportistiem vai sporta darbiniekiem par soda sankcijām, neiesaistot komisiju lēmuma pieņemšanā. Tas ļautu ekonomēt ne tikai finanšu līdzekļus, bet arī laiku. Ietaupītos finanšu līdzekļus būtu iespējams novirzīt sabiedrības izglītošanai antidopinga jautājumos, norādīts likumprojekta anotācijā.

Iecerētās izmaiņas aptver arī jautājumu par pagaidu aizlieguma pārsūdzēšanu, kā arī citus ar Latvijas Antidopinga biroja kompetenci saistītus jautājumus.

Lai grozījumi Sporta likumā stātos spēkā, tie Saeimai jāskata vēl otrajā – galīgajā – lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā