Valsts pārvaldes komisija iepazīsies ar Tieslietu ministrijas piedāvājumu piespiedu zemes nomas maksas noteikšanā dalītā īpašuma attiecībās

(21.01.2020.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 22.janvārī, sēdē plānojuši iepazīties ar Tieslietu ministrijas priekšlikumiem piespiedu zemes nomas maksas noteikšanā dalītā īpašuma attiecībās.

“Komisija rītdien lūgs ministriju informēt par sagatavoto risinājumu, un mūsu uzdevums ir to izvērtēt un lemt, kā rīkoties tālāk. Jautājums ir saistīts ar Satversmes tiesas spriedumu, kurā par neatbilstošu Satversmes 105.pantam atzīts regulējums par nomas maksas noteikšanu dalītā īpašuma tiesiskajās attiecībās,” pirms sēdes pauž komisijas priekšsēdētāja Inga Goldberga.

Konstitucionālā tiesa 2018.gada aprīlī par neatbilstošu Satversmei atzinusi regulējumu, kas noteic, ka nomas maksa gadījumos, kad privatizēta dzīvokļa vai mākslinieka darbnīcas īpašnieks ar zemes īpašnieku nevar vienoties par zemes gabala nomas maksu, 2018.gadā ir līdz pieciem procentiem, 2019.gadā – līdz četriem, bet 2020.gadā – līdz pieciem procentiem gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Tieslietu ministrija Valsts pārvaldes komisiju vēstulē informē, ka ir sagatavojusi un iesniegusi izskatīšanai valdībā grozījumus likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”, kas cita starp paredz kompensāciju zemes īpašniekam četru procentu apmērā gadā no zemes kadastrālās vērtības. 

Komisijas sēdē aicināti piedalīties Tieslietu ministrijas, kā arī pašvaldību, namu pārvaldnieku un zemes īpašnieku pārstāvji.

Valsts pārvaldes komisijas sēde trešdien, 22.janvārī, sāksies pulksten 10.00, un tā notiks komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 16, 308.telpā.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde