Budžeta komisija galīgajam lasījumam atbalsta lielāku akcīzes nodokli saldinātajiem dzērieniem

(21.01.2020.)

No 2022.gada bezalkoholiskajiem saldinātajiem dzērieniem plānots palielināt akcīzes nodokļa likmi. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā otrdien, 21.janvārī, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi akcīzes nodokļa likumā. 

Grozījumi paredz, ka nodokļa likme par 100 litriem dzēriena ir 7,4 eiro, ja uz 100 mililitriem dzēriena cukurs ir līdz astoņiem gramiem. Savukārt, ja cukura daudzums ir virs astoņiem gramiem uz 100 mililitriem dzēriena, tad par 100 litriem šāda dzēriena likme plānota 14 eiro apmērā. 

Plānots, ka bezalkoholiskajiem dzērieniem, kuru sastāvā ir citas saldinātājvielas, akcīzes nodokļa likme paredzēta tādā pat apmērā, kā patlaban visiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, - 7,4 eiro par 100 litriem dzēriena. 

Izmaiņas likumā rosinātas, lai iedzīvotāji samazinātu bezalkoholisko dzērienu ar lielu cukura daudzumu patēriņu ikdienā, jo neveselīgs uzturs ar augstu cukura, arī sāls un piesātināto tauku daudzumu ir viens no hronisko neinfekcijas slimību riska faktoriem, pauduši priekšlikuma autori. 

Likumprojektā paredzēts uzdot valdībai līdz 2024.gadam sagatavot un iesniegt Saeimā informatīvo ziņojumu par to, kā nodokļa likmes izmaiņas ietekmējušas dzērienu ražotājus, kā arī sniegt izvērtējumu par saldinātājvielu, ar ko ražotāji dzērienos aizstāj cukuru, ietekmi uz cilvēku veselību. 

Grozījumu izskatīšanas gaitā Finanšu ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka jebkuras izmaiņas nodokļu likmēs būtu jāskata kontekstā ar kopējo nodokļu politiku. Tāpat tika uzsvērts, ka, atbalstot likmes celšanu saldinātajiem dzērieniem, nodoklis tiem būs lielāks nekā atsevišķiem alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, alum. 

Par akcīzes nodokļa likuma grozījumiem galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt