Saeima sanāks uz pirmo sēdi šī gada ziemas sesijā

(08.01.2020.)

Saeima ceturtdien, 9.janvārī, sanāks uz pirmo sēdi šī gada ziemas sesijā. Tās darba kārtībā iekļauti 23 jautājumi. 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija darba kārtībā izskatīšanai galīgajā lasījumā lūgusi iekļaut grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas paredz arī turpmāk saglabāt papildu finansējumu pedagogu darba samaksai tām skolām, kas īsteno vispārējās izglītības programmas ar padziļinātu apguvi kādā no mācību jomām, piemēram, mūzikā, svešvalodā, mākslā, matemātikā. 

Tāpat darba kārtību lūgusi papildināt Budžeta komisija, tajā izskatīšanai otrajā lasījumā iekļaujot grozījumus nodokļu piemērošanas brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās likumā, kas rosināti, lai Latgales un Rēzeknes ekonomiskajās zonās īstenotu atbalstu jaunu darba vietu radīšanai. 

Darba kārtību papildināt lūgusi arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, otrajā lasījumā aicinot izskatīt Preču zīmju likumprojektu. Tā mērķis ir regulēt tiesiskās attiecības preču zīmju reģistrācijas, kā arī preču zīmju un ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu lietošanas un aizsardzības jomā. 

Galīgajā lasījumā rītdien plānots lemt par grozījumiem likumā “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem”, likumā iekļaujot administratīvos pārkāpumus un sodus par tiem, kā arī kompetenci sodu piemērošanā. 

Savukārt pirmajā lasījumā darba kārtībā ir grozījumi nodokļu un nodevu likumā. Tie paredz, ka iesniegumus Valsts ieņēmumu dienestam nodokļu administrēšanas jautājumos no 2021.gada nodokļu maksātāji varēs iesniegt tikai, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu. 

Vēl pirmajā lasījumā paredzēts skatīt Jūras kodeksa grozījumus, kas rosināti, lai pārņemtu direktīvu un starptautisko konvenciju nosacījumus, kā arī pārskatītu kodeksa normas atbilstoši praksē konstatētajām problēmām. 

Sēdes darba kārtībā arī ir vairāki deputātu pieprasījumi, tostarp pieprasījums Ministru prezidentam Arturam Krišjānim Kariņam par veselības aprūpes darbinieku darba samaksu un pieprasījums Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem par administratīvās atbildības iekļaušanu likumos par vides aizsardzību un radioaktīvo drošību.      

Saeimā iesniegta virkne jaunu likumprojektu, un deputāti lems, vai izskatīšanai komisijās nodot grozījumus Fizisko personu reģistra likumā, kas paredz paplašināt reģistrā iekļaujamo personu loku, kā arī grozījumus iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, kas paredz diasporas loceklim, kurš atgriežas Latvijā, pensijas neapliekamo minimumu piemērot tādā pat apmērā, kādā tas bija noteikts attiecīgajā ārvalstī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde