Par transporta līdzekļa vadīšanu dzērumā piemēros lielāku sodu

(19.12.2019.)

Ceturtdien, 19.decembrī, Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz palielināt sodus par ceļu satiksmes pārkāpumiem, tai skaitā par transporta līdzekļu vadīšanu dzērumā.

Grozījumi likumā nosaka, ka par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,0 promili, bet nepārsniedz 1,5 promiles, piemēro naudas sodu velosipēda vadītājam divdesmit četru naudas soda vienību apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam — no simt septiņdesmit līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz trim gadiem. Viena naudas soda vienība ir pieci eiro, paredz Administratīvās atbildības likums.

Savukārt, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles vai transporta līdzeklis vadīts narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, piemēro naudas sodu velosipēda vadītājam trīsdesmit četru naudas soda vienību apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam — no divsimt četrdesmit līdz četrsimt naudas soda vienībām un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Likumprojekts nosaka, ka par bēgšanu no personas, kura ir pilnvarota pārbaudīt transportlīdzekļa vadītāja dokumentus, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no divsimt četrdesmit līdz četrsimt naudas soda vienībām un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Izmaiņas stāsies spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu, par kura spēkā stāšanās datumu noteikts 2020.gada 1.jūlijs.

Grozījumu mērķis ir nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību uz ceļiem, kā arī atturēt personas no pārkāpumu izdarīšanas šajā jomā, teikts likumprojekta anotācijā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt