Deputāti: informācijas tehnoloģiju pakalpojumu eksportam ir jābūt vienam no Latvijas stratēģiskās attīstības virzieniem

(11.12.2019.)

Informācijas tehnoloģiju pakalpojumu eksportam ir jābūt vienam no valsts stratēģiskās attīstības virzieniem, trešdien, 11.decembrī, uzsvēra Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti un rosināja šai nozarei pienācīgu lomu atvēlēt arī Nacionālajā attīstības plānā 2021.-2027.gadam (NAP2027).

Informācijas un komunikāciju pakalpojumu eksports 2019.gadā ir sasniedzis teju 900 miljonus eiro. Mēs aicinām atbildīgās ministrijas Nacionālajā attīstības plānā iekļaut savu redzējumu par to, kas būtu paveicams šajā nozarē nākamajā plānošanas periodā, pēc sēdes sacīja komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Diskutējot par to, kā novērst cilvēkresursu trūkumu, deputāti izcēla nepieciešamību sasniegt izvirzīto mērķi – sagatavot 3000 informācijas un komunikācijas tehnoloģiju studiju programmu absolventus gadā.

Akcentējot to, ka šobrīd studijas pabeidz krietni mazāks studentu skaits, klātesošie iezīmēja vairākus iespējamos ceļus situācijas uzlabošanai, tostarp rosinot izvērtēt, kā samazināt studentu atbirumu esošās izglītības sistēmas ietvaros, kā īstenot pieaugušo izglītības iespējas šajā nozarē un kā veicināt augstākās izglītības eksportu, piesaistot studentus no citām valstīm.

Nākamajā sēdē, turpinot vērtēt NAP2027 prioritātes un rīcības virzienus, komisija skatīs jautājumus, kas saistīti ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju infrastruktūru, tostarp 5G mobilo sakaru tīkliem, informēja V.Dombrovskis.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem